У част открића Мyцобаkтериум тубеkцулосис, узрочника туберкулозе, које је 24. марта 1882. објавио др. Роберт Кох, тај датум широм свијета обиљежава се као Свјетски дан борбе против туберкулозе.

Министарство цивилних послова БиХ објавило је да Свјетски дан борбе против туберкулозе пружа прилику за подизање јавне свијести о поражавајућим посљедицама туберкулозе по здравље, социјалну заштиту и економију и о потреби за појачавањем глобалних напора у правцу окончања епидемије.

Према подацима из Глобалног извјештаја СЗО о туберкулози за 2020., у Босни и Херцеговини регистровано је 580 обољелих од туберкулозе, од тога 535 нових случајева. Плућна туберкулоза била је најчешћи облик туберкулозе, а највећи број обољелих од туберкулозе евидентиран је у старосној групи од 55 до 64 године.

Сваке године у свијету 10 милиона људи оболи од туберкулозе. Иако је ријеч о болести која се може спријечити и излијечити, туберкулоза доведе до 1,5 милиона смртних исхода годишње, што је сврстава у ред најсмртоноснијих заразних болести. Такођер, туберкулоза је водећи узрок смртности код особа које живе с ХИВ-ом, а значајно доприноси и антимикробној резистенцији.

Према процјенама Свјетске здравствене организације (СЗО), око једне четвртине свјетске популације зарази се бактеријом туберкулозе, а само 5 до 15 посто њих развије активну туберкулозу. Остали имају инфекцију, али нису болесни и не могу пренијети болест. И инфекција туберкулозом и само обољење изљечиви су уз помоћ антибиотика.

Активности СЗО у вези обиљежавања Свјетског дана борбе против туберкулозе ове године проводе се под слоганом ‘Сат откуцава’ подсјећајући свијет да понестаје времена да се дјелује на испуњавању обавеза које су преузели свјетски лидери ради окончања туберкулозе. То је од пресудне важности у контексту пандемије ЦОВИД-19 која је угрозила напредак у правцу окончања туберкулозе, као и за осигурање праведног приступа превенцији и њези у складу са смјерницама СЗО о остваривању универзалне здравствене покривености.

С тим у вези је и 10 приоритетних препорука из Извјештаја Генералног секретара УН-а за 2020. земљама чланицама које захтијевају активирање лидера на највишем нивоу и мултисекторске активности ради хитног смањења смртних исхода од туберкулозе, повећања финансирања, напретка у правцу универзалне здравствене покривености за превенцију и његу обољелих од туберкулозе, рјешавања отпорности на лијекове, те промоције људских права и интензивирање истраживања у области туберкулозе.