Већ двадесет и прву годину, широм свијета се обиљежава Свјетски дан ветеринара, када ветеринарска струка истиче различите доприносе здрављу и животиња и људи и виталну улогу ветеринара у осигурању добробити животиња, сигурности хране, сигурне трговине животињама и животињским производима широм свијета, као и заштити јавног здравља.

Како подсјећају из Института за здравље и сигурност хране, Свјетска ветеринарска асоцијација покренула је обиљежавање Свјетског дана ветеринара 2000. године, и то на посљедњу суботу у априлу сваке године како би прославила ветеринарску професију.

Циљ је представити важност ветеринарске професије у друштву, као и истакнути појединце у фокусу. Активности Свјетског дана ветеринара широм свијета разликују се од семинара, радионица, активности “отворених врата” на клиникама, у болницама и ветеринарским школама, друштвених и медијских догађаја како би се јавност информисала о кључној улози коју ветеринари имају у нашем свакодневном животу.

Свјетска ветеринарска асоцијација и Свјетска организација за здравље животиња сваке године бирају другу тему за обиљежавање Свјетског дана ветеринара. Одабрана тема за обиљежавање Свјетског дана ветеринара 2021. године је: “Одговор ветеринара на кризу Цовид-19“.

Континуирана пандемија КОВИД-19, узрокована вирусом САРС-ЦоВ-2, промијенила је живот какав се познаје и значајно утјецала на глобалну популацију људи и животиња. Па ипак, кроз ово изазовно вријеме, ветеринарска медицина се смислено и брзо развијала, показујући способности ветеринара да се сналазе, прилагоде и да наставе са својом улогом лидера у заштити здравља и добробити животиња и заштити јавног здравља, наводе стручњаци Ветеринарског завода који дјелује у оквиру ИНЗ-а.

Као ветеринари, ми смо “Уан Хелт” (Једно-јединствено здравље) професионалци и морамо рећи да ‘нажалост’ имамо много искуства с превенцијом и контролом глобалних епидемија. Сада више него икад, ветеринари помажу у већини земаља нашим хуманим колегама. Неколико ветеринарских универзитета, клиника и пракси већ је донирало своје маске и друге заштитне материјале болницама и другим здравственим установама. У многим земљама ветеринарска струка је предала кључну опрему, као што су респиратори, која је потребна за медицински сектор. Ветеринарски институти и лабораторије помажу у многим земљама провођењем ЦОВИД тестирања. Индустрија за заштиту здравља животиња производи медицинска средства и заштитну опрему. Многи су ветеринари водеће особе у КОВИД кризним радним групама у својим државама, као и на европском нивоу – истиче доктор ветеринарске медицине (ДВМ) из Института Русмир Голетић.

На дјелу је и ветеринарска солидарност унутар струке. У неким земљама, због самоизолације или мјера социјалног дистанцирања, ветеринарска радна снага је под изузетним оптерећењем. Од виталне је важности да сви заједно раде као професија како бисмо у највећој могућој мјери ублажили све утјецаје на властиту добробит и добробит колега, као и озбиљне утјецаје на добробит животиња.

Овом приликом посебно требамо истакнути улогу и значај колега са Ветеринарског факултета у Сарајеву, који су међу првима у региону успјели изоловати вирус САРС-ЦоВ-2, као и неколико његових мутација. Ради се о заиста фантастичном успјеху тима стручњака Ветеринарског факултета, који својим радом значајно доприносе борби против ове пандемије. Нема сумње да су и многи други ветеринари широм Босне и Херцеговине директно или индиректно учествовали и даље учествују у борби против пандемије КОВИД-19. Према томе, само заједно кориштењем Уан Хелт приступа, бићемо у могућности да ставимо под контролу пандемију КОВИД-19 – истиче Голетић.

У новембру 2019. више од 11.000 научника из цијелог свијета објавило је коментар у којем се наводи да су се људи, животиње и екосистем здравља суочили са непосредном пријетњом. Данас, можемос а сигурношћу рећи да помоћу трансдисциплинарног програма “Једно здравље” приступа, медицинари и ветеринари могу подијелити своје међусобно знање и вјештине за процјену ризика даљњег пријеноса унутар људске популације, као и трансфере с људи на животиње. Зато неопходно је заједничко дјеловање јер – једно је здравље, саопћено је из Института за здравље и сигурност хране.