Данас се обиљежава Свјетски дан жена на селу, чији је циљ подићи свијест о њиховој важној улози, како за породицу, тако и за цјелокупну заједницу.

Сама идеја покренута је на конференцији УН-а посвећеној женама, одржаној у Пекингу 1995. године. Тако је договорено да се 15. октобар посвети свим сеоским женама у свијету као и њиховим проблемима.

Босна и Херцеговина се обавезала на провођење међународних докумената који се баве питањима жена на селу, међу којима су Конвенција о елиминацији свих облика дискриминације жена у члану 14. и Пекиншка декларација и Платформа за акцију.

Улога жена у руралним срединама је од посебне важности у производњи хране, што показује и обиљежавање Свјетског дана хране 16.октобра, као и обиљежавање Дана борбе против сиромаштва 17.октобра.

На селу жене раде исте послове као и мушкарци и додатно брину о домаћинству и породици. Какве су им пензије и имају ли их уопште, јесу ли здравствено осигуране, јесу ли жртве насиља у у обитељи, имају ли приступ образовању и кредитима, какав је њихов правни и економски статус, питања су о којима се мало и ријетко говори у јавности.

Жене у руралним срединама се обично младе удају, раде на имању чији је власник супруг или свекар, а постане ли им претешко живјети у тој заједници, не могу учинити много, јер немају ништа. Оне имају важну улогу у економском опстанку своје породице и заједнице, међутим, добијају мало или готово нимало признања за своје напоре и често им је ускраћен приступ резултатима њиховог рада или користима развојног процеса. Иако формално имају иста права, не уживају их увијек у истој мјери са мушкарцима. То је најчешће посљедица традиције и патријархалних односа у сеоским домаћинствима које жене стављају у подређен положај.