Свјетски дан заштите животне средине обиљежава се 5. јуна сваке године у више од 140 земаља свијета, а циљ обиљежавања овог Дана је да се укаже на снагу и моћ локалне заједнице и појединаца у рјешавању проблема заштите животне средине.

Овај дан је Генерална скупштина УН успоставила 1972. да би означила отварање Стокхолмске конференције о животној средини.

Шведска је, још 1968. године, прва предложила да се у УН одржи конференција која ће бити усмјерена само на питања заштите животне средине. То је прихваћено тек 1969. године, када је одлучено да ће се три године касније у Шведској одржати једна таква конференција. Занимљиво је да је за водитеља конференције одабран Морис Стронг, канадски дипломата који је радио у нафтној индустрији, али је био врло заинтересован за животну средину.

Коначно, 1972. године, послије четири године припрема, лидери из цијелог свијета сјели су заједно да разговарају о томе како да подигну свијест о заштити животне средине и тада је, на самом почетку Стокхолмске конференције, 5. јуни проглашен за Свјетски дан заштите животне средине.

Први пут је прослављен под слоганом „Само је једна Земља” 1974. године. Током година биране су земље домаћини и теме које су одговарале највећим проблемима и изазовима – од загађења мора, уништавања шума и кријумчарења дивљих врста, преко климатских промјена, циркуларне економије и одрживог развоја до образовања дјеце о заштити животне средине.

Дан заштите животне средине је прилика да сви преузмемо одговорност и постанемо носиоци промјена. Дакле, није важно да ли сте познати глумац, предузетник, студент или предшколац: окупите своју породицу и пријатеље и проведите дан у природи, будите дио природе, учите од природе и чувајте природу!