Данас је Свјетски дан телевизије. На овај начин обиљежава се њена популарност и утицај, а уједно и одаје почаст улози коју телевизија има у свакодневном животу.

Телевизија свакодневно пружа низ информативних, забавних, едукативних и културних садржаја. Она такође упозорава и на здравствене, социјалне и економске проблеме. Она представља и један од најутицајнијих медија данашњице.

Телевизија се сусреће с бројним изазовима. Развој нових медија довео је до мишљења да ће телевизија као традиционални медиј застарјети. Стручњаци кажу да је судбина свих традиционалних медија прилагођавање дигиталном добу, уколико желе да опстану.

ЛАМИЈА СИЛАЈЏИЋ, Одјел за комуникологију ФПН-а Универзитета у Сарајеву

“Да буде присутна и на друштвеним мрежама и путем неких мобилних апликација, заправо, да нам буде све ближе. То је једини рецепт да телевизија успије. Ја свакако мислим да неће телевизија изумријети нипошто, ниједан медиј неће изумријети у том смислу, али ће се морати трансформисати.”

Без обзира на бржи проток информација путем интернета, телевизија у пракси, ипак, остаје медиј коме се сви враћају и који сви прате.

ЕЛВИР БУЦАЛО, уредник БХТ1 Уживо

“Телевизија је чудо, она скита, она пита за нас, она нас информише. Некад нас насмије, некад расплаче или тек мрмољи негдје у позадини, сасвим довољно за послијеподневно спавање. То чудо траје деценијама и трајаће још, барем све до одјаве програма.”

Да би се емитовао квалитетан телевизијски програм, најбитнија је његова реализација за коју је задужен читав тим људи. Реализатори кажу да је упркос развоју нових медија, телевизија оно што опстаје и што ће опстајати и у наредном периоду.

ЖИВАНА КУБУРА, дугогодишњи реализатор БХТ1

“Као што можете видјети, за слику и информацију која иде у етер задужен је тим људи. Сви морају радити синхронизовано да би оно што емитујемо било на високом професионалном нивоу.”

Развој телевизије почиње двадесетих година 20. вијека, а можемо га подијелити на вријеме црно-бијелих и телевизора у боји. У марту 1996. године Главна скупштина Уједињених нација донијела је одлуку да се 21. новембар обиљежава као свјетски дан телевизије.