Странка демократске акције (СДА) сматра да је одлука Окружног јавног тужилаштва у Бањој Луци да рушење пет џамија у овом граду у периоду од марта до јула 1993. године не третира као ратни злочин, а затим и да обустави истраге у тим предметима, наставак прикривања одговорних за злочине и покушај прекрајања хисторијских чињеница.

Рушење вјерских објеката представља кривично дјело злочина против човјечности, што је потврдила и досадашња судска пракса у сличним предметима. У таквим кривичним дјелима не може наступити застарјелост, што су у Окружном јавном тужилаштву у Бањој Луци искористили као изговор за обустављање истрага, истичу из СДА.

Сама чињеница да су од 2014. године ови предмети мировали у Тужилаштву БиХ, а да су их 2020. поново уступили на поступање Окружном јавном тужилаштву у Бањој Луци, указује на постојање намјере да се ова кривична дјела не процесуирају и да се одговорни не санкционирају.

Позивамо Тужилаштво Босне и Херцеговине да, у складу са Законом о кривичном поступку БиХ и посљедњом одлуком Суда БиХ, поново преузме ове предмете од Окружног јавног тужилаштва у Бањој Луци, те да убрзано проведе адекватну истрагу и санкционира одговорне за тешка кршења међународног хуманитарног права – саопћено је из Странке демократске акције.