Кантонални одбор Странке демократске акције (СДА) тражи од премијера Кантона Сарајево Едина Форте и министра здравства Хариса Вранића да поднесу оставке, а ако то не учине, покренут ће иницијативу за њихову смјену.

СДА такођер очекује и оставку или смјену директора Опће болнице Исмета Гавранкапетановића уколико, како су навели, по инструкцијама Форте и Вранића поступи незаконито.

СДА у саопћењу истиче да је најављена одлука Форте и Вранића да ће Влада КС хитно у Опћу болницу примити 13 анестезиолога који су дали отказе на КЦУС-у, мимо свих законских процедура.

“Свима је јасно да Опћа болница није тражила пријем анестезиолога, да није расписан никакав конкурс за њихов пријем, нити да ова болница, уз већ постојеће, има потребу за ангажманом 13 нових анестезиолога. С обзиром на то, као и на обим посла у Опћој болници, поставља се логично питање: шта ће толики анестезиолози тачно радити?”, истичу у СДА.

У тој странци сматрају како је ријеч о унапријед осмишљеној и припремљеној политичко-медијској кампањи у којој Форто и Вранић не презају од кршења закона.

“Због тога ће правни тим СДА поднијети кривичну пријаву Тужилаштву КС, а цијели случај пријавити и Уреду за борбу против корупције”, кажу у СДА.

Ангажман сваког љекара у вријеме пандемије је неопходан, али тај ангажман мора бити у складу са законом, а не по доброј вољи премијера, министра или директора. СДА подсјећа да се у Кантону Сарајево на бироу налази 1.604 љекара и медицинског особља, али они, наводи СДА, Форти и Вранићу очито нису битни.

СДА сматра да Фортино и Вранићево позивање адвоката љекара на хитну сједницу Владе, што је до сада незабиљежен случај, као и признање да су хитну сједницу Владе сазвали, а да при томе нису нашли за сходно да уопће контактирају КЦУС, јасно говори какве намјере стоје иза њихових потеза.

“При томе, јавност је данас свједочила како функционише удружено политичко-медијски подухват по већ опробаном и виђеном рецепту, корак по корак: политички таблоиди објаве информацију додајући низ неистина, Аљоша Чампара постави питање у Скупштини, одговори му министар Вранић, пласирају се унаријед припремљена страначка саопћења, организира се ванредна сједница Владе, анестезиолозима хитно (вјероватно и раније) осигурана радна мјеста, слиједе очекиване изјаве већ добро познатих тзв. аналитичара, таболиди поподне већ ‘заборавили’ шта су јутрос слагали, па се на крају дана све сведе на оно што уистину и јесте – политички обрачун Тројке и Радончићевих медија са менаџментом и љекарима КЦУС-а”, каже се у саопћењу СДА.

У саопћењу се наводи и како ни “Форту ни Вранића није брига за пацијенте, због којих тобоже све раде, свједочи да их цијели дан нису ни поменули, те да је Вранић одбио да новинарима одговара на било које друго питање, па и оно о вакцинама и вакцинацији, јер му то, како је сам рекао, ‘није тема'”.