Странка демократске акције (СДА) тражи од својих посланика и вијећника на свим нивоима власти, и у свим административним јединицама у којима то до сада није учињено, да покрену иницијативе за укидање тзв. “бијелог хљеба”.

“Кориштење ове накнаде сматрамо неприхватљивом, поготово у времену у којем је наша економија сучена са рецесијом узрокованом пандемијом”, саопштено је из СДА.

СДА позива своје чланове који на то имају право да до усвајања иницијатива одустану од кориштења ове законске могућности.

“Бијели хљеб” – незарађена плата

Предсједници, премијери, министри, њихови замјеници и савјетници те посланици и руководиоци неких државних институција могу примати плату и након окончања мандата. Ово право дају им закони које су сами написали и усвојили на државном, ентитетским и кантоналним нивоима власти.

Државни и федерални функционери могу уживати право на “бијели хљеб” годину дана након истека мандата. Свим функционерима у Републици Српској, Западнохерцеговачком кантону, те савјетницима у Федерацији Босне и Херцеговине одобрена је исплата такве накнаде, најдуже пола године. Плату могу примати док не нађу други посао или не оду у пензију. Функционери добијају “бијели хљеб” чак и ако су смијењени или ако на функцији проведу макар један дан. Није ограничено ни колико пута иста особа може то право користити.