Очекивано, вијест о хапшењу изазвала је реакције политичких актера у земљи. Реакције су од тога да је хапшење покушај државног удара до тога да правосудне институције треба пустити да раде свој посао.

Хапшење премијера Фадила Новалића странка демократске акције назива покушајем државног удара. Поручују да Тужилаштво није покренуло истраге у бројним аферама чији су носиоци кадрови ХДЗ-а и СНСД-а.

“СДА је од почетка тражила да правосуђе хитно и темељито истражи овај случај, али је Тужилаштво показало да нема тај циљ. Од самог почетка селективним објавама прикупљене документације и доказа Тужилаштво је показало да им је једина намјера дискредитирати премијера ФБиХ и по сваку цијену га увући у аферу”, истичу из ове странке.

Кључна ствар која јасно доказује ову тврдњу, како додају, десила се када су из истраге изостављени сви небошњачки кадрови, односно кадрови ХДЗ-а – замјеница премијера и командантица Федералног штаба ЦЗ, министар здравства и директор Завода за јавно здравство, који су директно учествовали у процедури набавке.

“Овдје је ријеч о добро смишљеној и координираној акцији, са свим елементима државног удара, чији је једини циљ да се елиминишу премијер и СДА, односно бошњачки фактор, те да ХДЗ преузме контролу унутар Владе и над животом људи у Федерацији”, наводе из СДА.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић увјерен је да ће се привођење премијера Новалића показати потпуно неоправданим. Додаје да се ради о наставку удара на Бошњаке које је почело именовањем Гордане Тадић на позицију главне тужитељице Тужилаштва БиХ.

И предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић увјерен је да Новалић није учествовао у криминалним активностима.

Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да правосудне институције треба пустити да раде свој посао.

“Правосудне институције треба пустити да раде свој посао, па тако и када је ријеч у вези са случајем “Респиратори” у Федерацији БиХ, како би што прије завршиле ту причу”, рекао је Додик.

Реагирао је и чан Предсједништва БиХ Жељко Комшић, каже да га све ово подсјећа на предратну аферу “Агрокомерц”.

“Политичке посљедице по цијелу БиХ, не само Федерацију БиХ бит ће огромне, као што је то била и афера Агрокомерц у оно вријеме. Нажалост, посљедице те предратне афере су биле погубне по земљу”, казао је Комшић.

Министар сигурности БиХ и лидер СББ-а Фахрудин Радончић каже да је афера “Респиратори” једна ужасна корупцијска ствар која се догодила у најемотивнијим тренутку по БиХ, а то је пандемија.

Огласило се и Предсједништво ХНС-а. Како је саопштено након сједнице, поздравили су напоре правосудних и полицијских институција у аферама које потресају Федерацију БиХ и конкретне потезе којима јавност свједочи у посљедња 24 сата након ухићења главних осумњичених у афери „Респиратор“. Наводе – правна држава, поштивање Устава и законских прописа нема и не смије имати алтернативу. Цијели процес мора доживјети свој коначан правни и судски епилог, а појединци одговарати.