Изјава хрватског министра вањских и европских послова Горана Грлића Радмана да Хрватска неће дозволити да ико наметне грађанско уређење Босне и Херцеговине, не може се протумачити никако другачије него као директно мијешање у унутрашње ствари БиХ које не доприноси добросусједским односима двије државе, саопћено је из Странке демократске акције (СДА).

Одлуку о томе какво ће бити уређење Босне и Херцеговине неће донијети Грлић Радман, званични Загреб, или било који други регионални центар, без обзира какве тешке изјаве користили и притиске вршили, већ искључиво институције Босне и Херцеговине. Било какво рјешење које ће додатно продубити постојећу дискриминацију у уставноправном поретку и изборном законодавству БиХ неће бити прихваћено и ту чињеницу не могу промијенити било какве увијене пријетње, па ни ова коју је упутио шеф хрватске дипломатије, поручили су из СДА.

Из ове странке наводе да од самог мијешања у унутарња питања Босне и Херцеговине много више забрињава чињеница да министар вањских и европских послова Републике Хрватске, земље чланице Европске уније, инсистира на измјенама Устава и Изборног закона БиХ које су у директној супротности са стандардима Европске уније, Мишљењем Европске комисије и препорукама Вијећа Европе.

Уколико је Грлић Радман заинтересован за рјешења која су у колизији са грађанским стандардима, може их покушати имплементирати у Републици Хрватској. У Босни и Херцеговини ће сваки грађанин, без обзира на његову етничку, вјерску и било какву другу припадност, имати једнака права и СДА никада неће пристати на рјешења која дискриминирају грађане и која нису базирана на европским демократским стандардима, наводи се у саопћењу.