СДА не прихваћа ултиматум Милорада Додика и Драгана Човића, којим траже усвајање државног закона чија би функција било уклањање страних судаца из Уставног суда БиХ, приопћено је из ове странке.

Из СДА позивају и представнике међународне заједнице да, како кажу, не насједају на Додикове уцјене у вези с Уставним судом праћене лажним обећањима.

“Подсјећамо да је Додик исти сценариј кризе креирао и 2009. године, тражећи да се не продужи мандат за стране тужитеље и суце у бх. правосуђу, а обећавајући заузврат деблокаду институција и политичку стабилност. Једини резултат тадашњег попуштања, које је Додик схватио као знак слабости међународне заједнице, била је још већа политичка дестабилизација и перманентна криза, која се од 2009. до данас континуирано одржава једностраним потезима из ентитета РС. Одлука да се повуку страни тужитељи и суци имала је кобне посљедице за само правосуђе, које је од независног и функционалног ступа власти постало политички овисно и корумпирано тијело, које је у очима грађана и свим релевантним анализама тренутно највећа препрека правној сигурности и развоју бх. друштва”, истичу из СДА.

У приопћењу за јавност наводи се да би понављање истог сценарија и у случају страних судаца у Уставном суду, умјесто политичке стабилности и владавине права произвело још радикалнију политичку нестабилности и правни хкос, и СДА то неће допустити.

“Једина исправна реакција на новонасталу кризу јест јединствена и одлучна порука међународне заједнице Додику да ултиматумима неће добити ништа те да ће сносити тешке посљедице, по принципу индивидуалне одговорности, ако се одлучи да једностраним потезима настави производити кризу”, оцијенили су из СДА.