Посланици СДС-а и ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске мишљења су да измјене Пословника о раду парламента нису прихватљиве јер је ограничено вријеме за дискусију посланика чиме се, како кажу, урушава демократски капацитет највише законодавне институције.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Давор Шешић сматра да се измјенама Пословника о раду Народне скупштине “укида право на слободу говора”.

“Радна верзија измјена Пословника о раду Народне скупштине директан је удар на Устав Републике Српске којим је прописано право на слободу говора. Нажалост, уколико буду усвојене предложене измјене, бићемо онемогућени да дискутујемо”, рекао је Шешић новинарима.

Посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Јелена Тривић каже да владајућа већина у Српској, која је предложила измјене Пославника о раду, жели у потпуности да преузме парламент.

“То ни у ком случају нећемо дозволити и спремни смо за све видове борбе који су прописани Уставом. Нико нема право да нам одузме право на слободу говора”, рекла је Тривићева.

Посланик СДС-а Иванка Марковић упитала је да ли је потребно да посланици у Народној скупштини Републике Српске, као представници народа, имају мање права од колега у осталим парламентима у БиХ којима није ограничено вријеме за дискусију?

Посланик ПДП-а Драшко Станивуковић рекао је да су измјене Пославника о раду у супротности са демократским начелима и најавио да је зато опозиција спремна на све видове борбе, па и протесте.