Мораће се увести много рестриктивније епидемиолошке мјере, јер грађани не поштују мјере, не носе маске и то је најопасније. Ако поштујемо мјере, можемо се изборити са проблемом, каже у разговору за Дневник 2 БХРТ-а проф.др. Себија Изетбеговић, генерална директорица Клиничког центра Универзитета у Сарајеву.

О експлозији броја заражених у Кантону Сарајево, проф др Себија Изетбеговић каже да се не поштују епидемиолошке мјере:

” Објашњење не теба тражити далеко. Довољно вам је да прођете градом и видите да грађани уопште не поштују мјере, не носе маске. Чак и они који нисе маске, не носе их углавном прописно и да се окупљају у великом броју без поштовања физичке дистанце. То је најопасније.

О постојању још неких критичних тачки за ширење коронавируса, каже:

Па наравно, ти који се крећу градом отићи ће касније кући да или ће, као јучер, да обиђу своје старије чланове породица па ће то што покупе у својим шетњама донијети кући. Дакле, није битно гдје се окупљате, опасније је наравно у затвореним него на отвореним просторима. Али свакако је обавезно ношење маски и поштивање физичке дистанце, уколико се ради о већем броју присутних.

О томе да ли је неко заказао у ситуацији када дневно имамо више од стотину заражених, проф. Изетбеговић каже:

Па не знам да ли је неко заказао, али нешто врло није уреду, то је сасвим очигледно. Дакле, имати толико новозаражених је превише. Ако поштујемо мјере, можемо се изборити с проблемом. То што се мјере не поштују имамо ово што имамо,а то није добро.

О евентуалном увођењу рестриктивнијих мјера, проф. Изетбеговић каже:

“Ја мислим да ће се морати увести много рестриктивније мјере. Јер, видјели сте на самом почетку, тамо фебруар-март да су грађани много стриктније поштовали мјере, па смо ми пандемију држали под контролом и били смо једна од најузорнијих земаља, чак у свијету. Сви су изражавали особито поштовање према начину на који функционирамо. Међутим, у једном тренутку, када је дошло до губитка болесника и на неки начин до неког прилично могућег гашења заразе, дошло је и до потпуно необјашњиве релаксације и престанка поштивања основних мјера опреза и чувања. И , ево сад имамо ово што имамо,ово је заиста јако лоше.

Себија Изетбеговић је рекла како на Одјелу на Подхрастовима тренутно леже 64 пацијента.

” У току ноћи имали смо, на жалост, четири смртна случаја,тако да су показатељи врло лоши и мислим да би се морале подузети много стриктније мјере.”

О томе може ли здравствени систем издржати, проф Изетбеговић каже:

” Клинички центар се једини брине о пацијентима обољелим од короне. Опћа болница уопће нема припремљен изолаториј, мада су говорили да имају 400 припремљених кревета за болеснике. Од тога нема за сада ништа. И онај изолаториј који је требало да буде изолаториј Завода за јавно здравство Кантона Сарајево, није почео са радом . Клинички центар још увијек може да издржи са овим бројем заражених. При томе, не смијете заборавити да ми у овом тренутку имамо 47 позитивних упосленика Клиничког центра, а да смо одређени број упосленика морали да пошаљемо на Подхрастове, да помогну оволиком броју тешких болесника. И, на ових 47 сутра морамо тестирати троје наших доктора који раде у изолаторију, врло могуће су заражени. Значи да би та цифра од 50 била екстремно опасна, то би значило да тестирамо све њихове контакте итд. Не знам колико ће у овом тренутку особља бити онемогућено да ради у овом периоду”.

О неопходној медицинској опреми потребној за лијечење Kовида-19, Изетбеговић каже да у овом тренутлку КЦУС има довољно опреме и заштитне опреме која се троши у огромним количинама.

“Неки дан смо имали 74 пацијента и сваки пут ту опрему морате одлагати. Ми већ покрећемо тендере за набавку опреме, али то је тешко, јер је читав свијет у потреби за набавком такве опреме, тако да се морамо припремати и снабдијевати на вријеме. У овом тренутку заиста имамо опреме и можемо издржати извјесно вријеме овим темпом, каже проф. Себија Изетбеговић.