Земљотреси који су недавно разорили Петрињу оставили су посљедице и на локалитету Трговске горе, гдје је планирано одлагалиште нуклеарног отпада. У посљедњих мјесец дана ово подручје имало је више од 200 потреса.

Сеизмичке промјене, након земљотреса, на ионако већ трусном тлу представљају огромну опасност, а Петриња је од Трговске горе удаљена свега 40-ак километара.

“Свака ствар која се планира потиче од струке, па се онда укључује економија, па се укључује право, на четвртом мјесту је политика, код овог свега политика је на првом мјесту”, каже проф. др Мунир Јахић, стручњак за хидротехнику.

Коначно је и у Босни и Херцеговини политика у нечему сложна – спашавању животне средине и здравља људи. Касно или не, постоји заједничка иницијатива за успостављење градњи одлагалишта. Формирани су експертски тимови, а стручњаци упозоравају да је слика тог подручја битно измијењења након посљедњег земљотреса. Локалитет Черкезовац, намијењен за изградњу
одлагалишта, у протеклих мјесец дана имао је више од 200 потреса.

“Сам догађај од 29. децембра потпуно мијења слику и свакако да ће карта сеизмичког хазарда бити у скорије вријме ажурирана и максимално очекивани интезитет неће више бити осам, него девет степени по Меркалијевој скали”, истиче Сњежана Цвијић-Амулић из Одјељења за сеизмологију Хидрометеоролошког завода РС.

Највећа одговорност је ипак на институцијама Босне и Херцеговине. И овај земљотрес је посљедње упозорење како би се алармирала бх. јавност и свим средствима зауставили планови за градњу одлагалишта.

“Никога не желим обесхрабрити, ово је отворено питање са Хрватском. Не желим да будем оптимиста, желим да будем реалан, мислим да нам треба потпуна мобилност свих, јасан став научне стручне јавности, како бисмо се супроставили настојању Хрватске да на територији Черкезовац изгради одлагалиште”, наглашава министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац.

Из Клуба Зелених позивају све стручњаке да им помогну и да се аргументима супротставе намјерама Хрватске. У противном, постоји могућност и за покретање међународног арбитражног спора, јер кажу – Хрватска нема намјеру одустати.