У америчком Сенату у четвртак није одобрен умањени републикански приједлог помоћи у борби против епидемије КОВИД-19, док су посланици у ћорсокаку око обима толико потребног стимулативног пакета.

Сви демократи и један републиканац, сенатор Ранд Паул, успротивили су се законском приједлогу у процедуралном гласању, онемогућујући да добије 60 гласова потребних за усвајање у горњем дому. Гласање је завршено с 52 напрема 47 гласова.

Нови републикански приједлог садржи скоро 650 милијарди долара укупних улагања, с новим финансијским подстицајем од око 300 милијарди долара, наводи у извјештају Вошинтон Пост.

Сенатски приједлог Републиканаца укључује додатне седмичне повластице за незапослене у смањеном обиму од 300 долара по особи, али демократи желе да се тај бонус одржи на 600 долара.

Предсједавајућа Заступничког дома Ненси Пелоси и челник Демократа у Сенату Чак Шамер наводе у заједничком саопћењу да приједлог „није ни близу бављењу проблемима и не води никуда“.

  • Овај подцијењени приједлог има за циљ помоћи рањивим републиканским сенаторима дајући им импресију да неће бити таоци свог екстремно десничарског крила које не жели уложити ни цента за помоћ народу – тврде демократски челници.

Демократи у Заступничком дому у мају су објавили приједлог помоћи вриједне три трилиона (хиљаду милијарди) долара, који није добио подршку републиканаца. Сенатски републиканци објавили су свој приједлог од једног трилиона помоћи крајем јула, али нису успјели премостити разлике.

Економисти су упозорили да је америчка економија у опасном ризику да потоне у рецесију уколико Бијела кућа и Конгрес не могну договорити још један фискални пакет спаса у наредним мјесецима, преноси Синуа.