Ејми Кони Барет положила је заклетву за суткињу Врховног суда Сједињених Америчких Држава (САД), након што је Сенат потврдио њену номинацију са 52 гласа за и 48 против.

Републиканска сенаторка Сузан Колинс из Мејнија једина се придружила свим демократама у Сенату гласајући против номинације суткиње Барет.

Цоллинс је изјавила да, имајући у виду колико су близу предсједнички избори, не може гласати за потврду Барет.

Ниједан други судија Врховног суда до сада, у протеклих 150 година, није потврђен а да није освојио ниједан глас мањинске странке, преноси АП.

Барретт је трећи судија у деветочланом суду којег је номинирао предсједник Доналд Трамп и значајно помјера идеолошки баланс према конзервативној већини од шест према три.

Трампова кандидаткиња, која је попунила мјесто упражњено смрћу либералне иконе Рут Бадер Гинзбург, потенцијално отвара нову еру пресуда о абортусу, Закону о приступачној здравственој заштити, познатији као Обамацаре, па чак и изборима.

Барет је положила заклетву пред судијом Врховног суда Кларенсом Томасомна церемонији у Бијелој кући, преноси Ал Џазира.

Прослава у Бијелој кући одржана је мјесец дана након сличног догађаја, на којем је Трамп формално прогласио суткињу Барретт за своју кандидаткињу за Врховни суд.

Барет ће бити међу судијама који требају 10. новембра саслушати нове аргументе за поништавање Закона о приступачној здравственој њези у земљи, којег је Трамп покушао укинути.

Тај закон, популарно назван Обама брига, по имену бившег предсједника, који се залагао за његово усвајање 2010. године, помаже у пружању здравствене заштите милионима Американаца.