Хрватске власти морају зауставити насиље над мигрантима на граници с БиХ и почети кажњавати одговорне полицајце, објавила је комесар Савјета Европе за људска права Дуња Мијатовић.

Бројне домаће и међународне невладине организације већ дуже вријеме оптужују хрватску полицију за системско лоше поступање према мигрантима који из БиХ покушавају ући у Хрватску, чланицу ЕУ. Снаге безбједности оптужују за екстремно насиље, колективно протјеривање миграната и ускраћивање азила, што службени Загреб упорно одбацује.

Комесар СЕ за људска права Дуња Мијатовић каже да извјештаји о насиљу стижу и даље, упркос томе што је прије двије године позвала хрватске власти да истраже те оптужбе.

“Оно што још више забрињава јест што та извјешћа указују да се насиље и нехумано поступање повећало и да се полицајце и даље не кажњава за тако озбиљна кршења људских права”, рекла је Мијатовић.

Истакла је да је забринута што влада одбацује наводе невладиних удруга и истраживачких новинара и подсјећа да су “аларм” осим њих “дигле” независне хрватске институције за заштиту људских права као и међународне организације, укључујући различита тијела СЕ-а и УН-ове посебне извјестиоце.

Мијатовић је поновно позвала хрватске власти да прекину с насиљем на граници те да почну кажњавати полицајце одговорне за озбиљна кршења људских права миграната, преноси Хина.