Свјетска здравствена организација / СЗО/ саопштила је данас да је забринута због тога што су генератор преношења вируса корона постали људи у двадесетим, тридесетим и четрдесетим годинама, од којих многи нису ни свјесни да су заражени, што представља опасност за осјетљиве групе.

Званичници СЗО су упозорили да је на глобалном нивоу у порасту пропорција млађих особа међу инфициранима, што додатно угрожава старије и болесне људе у густо насељеним областима са слабијом здравственом заштитом.

“Епидемија се мијења. Заразу све више преносе особе у двадесетим, тридесетим и четрдесетим годинама. Многи нису ни свјесни да су заражени.”, изјавио је регионални директор СЗО за западни Пацифик Такеши Касаи.

У свијету се сада дешава поновни раст броја заражених у државама које су претходно биле довеле ситуацију под контролу, укључујући Вијетнам, који је забиљежио период од три мјесеца без домаћих трансмисија захваљујући агресивним мјерама сузбијања епидемије.

“Оно што уочавамо није само поновни скок. Вјерујемо да је ово сигнал да смо ушли у нову фазу пандемије у азијско-пацифичком региону”, рекао је Касаи.

Он је додао да су уочене мутације вируса, али да СЗО сматра да је он и даље “релативно стабилан”.

СЗО је подсјетила произвођаче лијекова да треба да прате све неопходне истраживачке и развојне кораке у прављењу вакцине.

Сокоро Ескаланте, технички директор и савјетник за политику о лијековима, рекао је да је СЗО координисана са Русијом и да се нада да ће добити одговор у смислу доказа о новој руској вакцији.