Свјетска здравствена организација (СЗО) надгледат ће кампању вакцинације против коронавируса у Сирији која би требала започети у априлу, а циљ је да се до краја ове године вакцинише око 20 посто становништва,саопћено је из СЗО-а.

Најава је услиједила због наглог пораста случајева заразе у дијеловима земље која је под контролом владе. Државни медији објавили су да су јединице интензивне његе у државним болницама у главном граду Дамаску пуне и да су медицински радници позвани да буде у приправности због великог прилива пацијената заражених коронавирусом.

Међу зараженима почетком овог мјесеца били су и предсједникБашар-ал Асад и његова супруга Асма који се сада опорављају.

Из СЗО-а су навели да није познато о којима варијантама коронавируса се ради у Сирији јер су лабораторијски капацитети те земље слаби. Узорци су послани ван граница Сирије, а у сусједним земљама регистроване су варијанте коронавируса из Велике Британије и Јужне Африке.

“Земља, која је прије рата имала 23 милиона становника, регистровала је готово 50.000 случајева коронавируса, од чега 40 посто на сјеверозападу Сирије, уз границу с Турском”, рекао је Акјемал Магтyмова, представница СЗО-а и шеф мисија у Сирији.

Она је казала да је више од 17.000 случајева регистровано у дијеловима Сирије којис у под контролом Асадових снага, док је у подручјима под контролом опозиције више од 9.000 случајева.

Сиријско Министарство здравства регистровало је готово 17.600 случајева заразе, укључујући 1.175 преминулих од почетка пандемије у марту прошле године.

Десетогодишњи сукоб у Сирији који је усмртио више од пола милиона људи и раселио половину становништва земље оштетио је стотине болница и клиника широм земље. Због рата и тешке економске и финансијске кризе више од 80 посто Сиријаца живи испод нивоа сиромаштва и није у могућности приуштити ПЦР тестове.