Ситуација на Балкану и у централној Европи је “посебно” забрињавајућа у тренутку када број новозаражених у Европи расте трећу недјељу заредом, саопштио је данас европски огранак Свјетске здравствене организације (СЗО).

“Посебно смо забринути епидемиолошком ситуацијом на Балкану, као и у много других земаља централне Европе”, изјавила је Кетрин Смолвуд , задужена за ванредне ситуације у СЗО за Европу, истичуц́и да су бројеви умрлих и хоспитализованих у том региону тренутно “међу највећим на свету”.

Како наводи директор СЗО за Европу Ханс Клуге, “инциденција случајева наставља узлазни тренд и крец́е се ка истоку”. “

Налазимо се у трец́ој узастопној недељи раста броја случајева” у региону који има 53 земље, додаје он.

“Број људи који умиру од ковид-19 у Европи, данас је вец́и него што је био у исто време прошле године, што одражава широку распрострањеност вируса”, рекао је Клуге.

Више од 21.000 људи је у посљедњих седам дана умрло од ковид-19 у земљама Европа, подаци су СЗО.

Клуге додаје да ће користи од вакцинације “доћи”, али да Европљани за сада морају да наставе да користе постојећа средства.

“Сама по себи, вакцинација… не замјењује мјере социјалног и јавног здравља”, указао је Клуге.

У земљама у региону, укључујући и Израел, до сада је вакцинисано између мање од један одсто и готово половине становништва, наводи СЗО.

Према званичним подацима које је прикупио Франс прес, у Европској унији је 3,6 одсто становника добило две дозе једне од вакцина против корона вируса, док је 8,4 одсто примило макар једну дозу.