Лекције научене у борби против вируса корона треба искористити за сузбјање бактерија отпорних на лијекове, које сваке године однесу десетине хиљада живота, саопштила је Свјетска здравствена организација.

Агенција Уједињених нација упозорила је да свијету понестају опције у борби против такозваних супербактерија, јер је у припреми мало нових и ефикасних антибиотика.

СЗО наводи да је криза коју је донио вирус корона драматично продубила глобално схватање о здравственим и економским посљедицама неконтролисане пандемије, што би могло да омете развој, пренио је АФП.

Из СЗО-а истичу да напори који се улажу против пандемије широм свијета доказали су да се може остварити брзи напредак када има довољно политичке воље.

“Антибиотици су Ахилова пета универзалне здравствене заштите и наше глобалне здравствене сигурности”, упозорио је Хајлејесус Гатахун, шеф одјељења СЗО-а за борбу против микроба.

Он је нагласио да се мора искористити прилика из пандемије коронавируса да се као приоритет одреди потреба сталног улагања у истраживање и развој нових и ефикасних антибиотика.