Свјетска здравствена организација /СЗО/ саопштила је данас да би недостатак вакцина против ковида 19 у програму “Ковакс” у јуну и јулу могла да наруши програм вакцинације.

“Ковакс” је формиран како би била осигурана равноправна дистрибуција вакцина, посебно за земље са мањим приходима и већ је испоручено више од 80 милиона доза у 129 територија.

Међутим, званичник програма “Ковакс” Брус Ејлворд рекао је да имају око 200 доза мање од жељеног броја.

“Богатије земље обећале су да ће дати око 150 милиона доза поред оних које Ковакс набавља преко донација и то неће ријешити проблем. Немамо довољно доза да би успјели у намјери да се изборимо са пандемијом”, нагласио је Ејлворд.

Он је истакао да обећање за донацију 150 милиона доза преко програма “Ковакс” представља одличан почетак, али да и даље постоје два проблема.

“Први проблем је то што је веома мало доза обећано за период јун и јул, а други је сама количина, јер ако је намјера да се ове године вакцинише најмање 30 до 40 одсто свјетске популације онда је потребно да кроз програм прође још 250 милиона људи до краја септембра”, рекао је Ејлворд.