Доступни подаци о вакцини компаније ”АстраЗенека” против Ковида 19 не упућују на било какво генерално појачање услова згрушавања крви након вакцинисања, саопштио је Глобални савјетодавни комитет Свјетске здравствене организације (СЗО).

У саопштењу се, међутим, истиче да ће се пратити ситуација због могућности било каквих нежељених ефеката.

”Вакцина АстраЗенеке против Ковида 19 наставља да одржава позитиван однос између користи и ризика, уз огроман потенцијал за спречавање заразе и смањење броја смртних случајева у свијету”, наводи се у саопштењу, уз напомену да се све наведено односи и на исту вакцину под називом ”ковишилд” коју производи Институт ”Серум” у Индији.

Савјетодавни комитет СЗО чини 12 стручњака, који су одржали виртуелни састанак јуче и у уторак, 16. марта, како би провјерили безбједносне податке из ЕУ, Велике Британије, Индије и из глобалне базе података Организације.

Из Комитета су поручили да није сигурно да вакцина ”АстраЗенеке” доводи до пријављених нежељених ефеката, односно врло ријетких и јединствених тромбоемболијских случајева у комбинацији са тромбоцитопенијом, као што је мождана синовенска тромбоза (МСВТ).