Пандемија се погоршава, упозорава Свјетска здравствена организација (СЗО). Ова агенција Уједињених нација саопштила је да је само током јуна регистровано 60 одсто заражених од 10 милиона у том тренутку. Најновији подаци говоре да је у свијету заражено више од 10 милиона и 700 хиљада људи.

Пандемија коронавируса не слаби, него управо супротно, погоршава се, истичу у Свјетској здравственој организацији. Шеф ове организације позвао је све државе да свеобухватно приступе борби против вируса.

“Пронађите, изолујте и брините о сваком случају, пратите и стављајте у карантин њихове контакте, обуците и опремите здравствене раднике, образујте и оснажите грађане да могу да чувају себе и друге”, поручио је Тедрос Гебрејесус, генерални директор Свјетске здравствене организације.

Истакнуто је да је само током протеклог мјесеца у свијету регистровано 60 посто од укупног броја потврђених случајева заразе, који се сваким даном повећава. Наведено је да је на свакој земљи одговорност да промијени ситуацију и да никада није касно за тако нешто. Тако у Индији, са више од 600 хиљада заражених, здравствени радници примјењују нове мјере за сузбијање ширења вируса.

Управљањем кризом незадовољни су љекари. Синдикат љекара у Француској поднио је тужбу у којој тражи истрагу због, како наводе, неуспјеха државе да заштити здравствене раднике и пружи им адекватну заштиту попут маски, рукавица и заштитних одијела.

“Кључно питање је да ли су залихе маски биле довољне да избјегнемо заразу међу здравственим радницима. Зашто залихе нису обновљене? Зашто се правила, која је прописала држава, нису поштовала? Све је ово вјероватно довело до повећања заразе”, тврди адвокат љекара Ари Алими.

Као и ублажавање рестриктивних мјера због чега се и зараза убрзано шири. У Сједињеним Америчким Државама је четвртина укупног броја заражених у свијету. Укупан број преминулих у свијету већи је од пола милиона. Бразил, који је одмах иза САД-а по броју обољелих и преминулих, одао је почаст свим жртвама коронавируса специјалном пројекцијом на кипу Исуса Христа у Рио де Жанеиру.