Просвјетни радници у Кантону Сарајево неће се враћати у учионице док не буду вакцинисани, односно ревакцинисани, и то ће бити један од њихових услова. Људи морају бити заштићени да би могли радити, истакао је предсједник Самосталног синдиката основног образовања и одгоја КС Саудин Сивро.

Додао је да је већ неколико просвјетних радника због Ковид-19 изгубило живот.

“Самостални синдикат основног образовања и одгоја ФБиХ – Кантонални одбор Кантона Сарајево је у претхоном периоду указивао на одређе ствари, тражио тестирање просвјетних радника приликом организације наставе у школама, предлагао одређена рјешења, тражио потпуно затварање школа, јер смо претпоставили да ће десити ово што је најгоре а то је да се велики број људи због Ковид-19 не избори за живот, односно умре”, рекао је Сивро.

Овај синдикат упутио је 2. априла министру здравства Кантона Сарајево Харису Вранићу захтјев за уврштавање просвјетних радника на листу приоритета за вакцинисање против Ковид-19.

“Упутили смо захтјев да се на листу приоритета ставе просвјетни радници. Сматрамо да просвјетни радници долазе у контакт са великим бројем особа, посебно ученика и њихових родитеља, и то ће наравно бити један од услова. Уколико буде долазило до нормализације наставног процеса, наш услов ће бити да просвјетни радници који буду наставили радити морају бити вакцинисани, не једанпут него два пута”, нагласио је Сивро.

Према његовом мишљењу, надлежни се морају побринути да набаве вакцине.

“Новца у буџетима у Босни и Херцеговини има, овдје је само питање да ли ће бити способни или су неспособни да набаве вакцине”, рекао је он.

Додао је да Синдикат још није добио одговор од ресорног министра здравства КС на захтјев о уврштавању просвјетних радника на листу приоритета за вакцинисање против Ковид-19.

“Ми смо добили неформални одговор од људи из политике који су нам рекли да је то надлежност федералног нивоа. Ми уопће не улазимо у политиканство, нас не интересују те ствари, нити нас интересује ко набавља вакцине, на који начин набавља. Нас интересује оно што је битно а то је заштита живота и здравље раднике и да то буде урађено. Ми смо кантонална организација синдиката која дјелује у КС и наш социјални партнер је Влада и министарства у тој Влади. Министар здравства нам треба јасно поручити и казати просвјетним радницима да ће бити вакцинисани”, истакао је Сивро.