Синдикат доктора медицине и стоматологије ФБиХ (СССДМиСФБиХ) упозорио је носиоце извршне и законодавне власти свих нивоа ‘да више нема времена за губљење, кад се ради о процесу вакцинације против обољења Цовид-19’.

Данас ћемо упутити захтјеве за хитан састанак, надлежним ентитетским и кантоналним министрима здравства, да би се тај проблем превазишао. Синдикат доктора спреман је да, у оквирима својих могућности, материјално допринесе набавци вакцина за све – наглашено је.

У саопћењу за јавност Савез поручује ‘да ће покушати ступити у контакт директно с произвођачима који имају одобрење Свјетске здравствене организације (СЗО) или регулаторних агенција ЕУ и САД-а, у настојању да се постигне договор о интервентном увозу вакцина’.

Свјесни смо чињенице да самостално то не можемо осигурати, али и овом приликом апелујемо на државу, ентитете и кантоне да се укључе, да (у синергији са Синдикатом доктора) осигурамо набавку вакцина. Као доктори, али и уиме свих здравствених радника, поручујемо да су нам хитно потребна снажна оруђа за борбу. Најснажније које имамо је вакцина. Управо вакцина значи живот, враћање у нормалност – додаје се.

Како подсјећају, процес вакцинације је почео у цијелом свијету, па и регији.

Држава БиХ, као ни њени ентитети практично немају до краја израђен ни план вакцинације. Оно што нас плаши је недопустиво кашњење у набавци вакцина. Ниједан изговор, који ових дана слушамо од кантоналних и ентитетских влада, није оправдан. Нема оправдања за нечињење, предају и малодушност – наглашавају.

У саопћењу за јавност потцртавају и то да је ‘у току финализирање приједлога закона о репрезентативности синдиката у ФБиХ, који припрема Федерално министарство рада и социјалне политике те Федерална влада’.

Иако смо имали обећања да ће приједлог закона бити усвојен на сједници Федералне владе до краја 2020. године, то се није десило. Захтијевамо од Федералне владе да наведени приједлог закона усвоји и пошаље Парламенту на даље поступање јер се ради о тексту који је већ добио неопходне сагласности и докторима омогућава да коначно ријеше све недоумице око будућности и улоге коју докторски синдикат треба да има у социјалном дијалогу. Искрено се надамо да ће Федерална влада, у наредних неколико дана, показати разумијевање и коначно довршити посао који се од ње очекује – истиче СССДМиСФБиХ у саопћењу за јавност.