Синдикат средњег и високог образовања, одгоја, науке и културе Кантона Сарајево сматра да при доношењу коначне одлуке о начину одржавања наставе у школама, први и основни критериј треба бити препорука или одлука Кризног штаба Кантона Сарајево, затим мишљење струке, мишљење Вијећа родитеља Кантона Сарајево те став Актива директора средњих школа и Синдиката.

Истичу да су против тога да се почне са реализацијом наставе у Кантону Сарајеву ако опћа здравствена ситуација у вези са Цовидом-19 не буде повољна.

“Наш интерес је да се сачува здравље ученика и радника у образовању, јер ће ученици и наставници бити изложени повећаном ризику, првенствено због непосредне међусобне комуникације у школама”, истакнуто је.

Да би се настава могла реализирати у школским увјетима, наглашавају, потребно је осигурати неопходне санитарне и хигијенске мјере, тј. окречити школске учионице, извршити детаљну дезинфекцију школских простора и опреме (наставних учила), осигурати дезинфекциона средства за свакодневну употребу ученицима и радницима те неопходну заштитну опрему (маске, рукавице, визири, мјерачи температуре).

“Такођер је потребно успоставити редовну и свакодневну сарадњу са домовима здравља на оном подручју гдје је смјештена школа због очувања здравља свих оних који су у школама. Ако се све ово осигура, Синдикат ће подржати све одлуке ресорног министарства”, наглашено је у саопћењу.

У случају да нису створени увјети за реализацију наставе у школама, тврде из Синдиката, отвара се могућност за реализацију онлине наставе.

Сматрају да је досадашња реализација онлине наставе показала и своје недостатке, јер је познато да један број ученика није имао компјутере, ‘паметне’ телефоне или таблете.

“Наставници нису могли реализирати наставу јер су посједовали један компјутер, а у кући су имали још по два ђака или супружника који су сви требали приступ интернету”, истакли су из Синдиката.

Синдикат ће прихватити рационалне одлуке надлежних органа и дати допринос да успјешно почне реализација наставе у наредној школској години, а све у најбољем интересу ученика, наставника и најшире друштвене заједнице, саопћено је из тог синдиката.