Запослени у њемачком јавном сектору, међу којима су запослени у болницама, центрима за бригу о дјеци и они који одржавају канализациону инфраструктуру, најавили су данас покретање кратких штрајкова са захтјевом да им се значајно повећају плате.

Главни захтјев синдиката “Верди” је повећање плата за 4,8 посто или минимално за 150 еура мјесечно за око 2,3 милиона радника у федералним и локалним службама током наредне године.

Штрајкови су најављени након што није постигнут договор током посљедње рунде преговора овог викенда. Предсједник “Вердија” Франк Вернеке рекао је телевизији ЗДФ да синдикат позива на штрајкове упозорења у наредним данима у читавом јавном сектору.

Вернеке је рекао да постоје велика очекивања у здравственом сектору и да ће на њему бити фокус. Он је додао да зна да су штрајкови у центрима за његу осјетљиво питање и да су непопуларни, те да ће се о томе водити рачуна.

Упозорење на покретање штрајкова је уобичајена тактика њемачких синдиката и обично траје неколико сати до дан или два.

Представници послодаваца који нису дали понуду, залажу се за усвајање дугорочног договора, а раније су рекли да су захтјеви превелики јер је економија у тешкоћама због пандемије вируса корона и пошто су опали порески приходи.