Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Републике Српске и МУП-а Тузланског кантона, на подручју Сребренице и Тузле лишили су слободе три особе због постојања основа сумње да су починили кривична дјела удруживање ради вршења кривичних дјела, у вези са кривичним дјелом припремање кривичног дјела и кривичним дјелима фалсификовање исправе, недозвољено кориштење личних података и повреда бирачког права – потврдио је гласноговорник СИПА-е Лука Миладиновић.

Према његовим ријечима, приликом реализације наведених активности, полицијски службеници СИПА-е су претресли шест локација и том приликом открили и привремено одузели више мобилних телефона, роковника, копије извода са бирачких спискова, пиштољ и друге предмете који могу послужити као доказ у кривичном поступку.

“Осумњичене особе су приведене у просторије Регионалног уреда СИПА-е у Тузли и над њима се врши криминалистичка обрада”, казао је Миладиновић.

Агенција Срна објавила је како су службеници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ, уз асистенцију Полиције Републике Српске и према налогу Тужилаштва БиХ, извршили су претресе породичне куће Беге Бектића, носиоца листе СДП-а БиХ за одборника у Скупштини општине Сребреница, као и канцеларије у којој ради као начелник Одјељења за друштвене дјелатности и јавне сервисе ове општине.

Након обављених претреса, припадници СИПА-е нису давали изјаве, пренијела је Срна.

Раније је објављено како припадници СИПА-е проводе акцију на више локација на подручју Тузланског кантона и Сребренице.

Акцијом су обухваћене три особе осумњичене за изборне преваре, а претреси стамбених и пословних објеката врше се на четири локације.

Портпарол СИПА-е Лука Миладиновић рекао је да се осумњичена лица доводе у везу са кривичним дјелом удруживања ради почињења кривичног дјела у вези са фалсификовањем докумената и недозвољеним кориштењем личних података.

Припадници СИПА-е акцију проводе са Министарством унутрашњих послова Тузланског кантона и Министарством унутрашњих послова Републике Српске, а на основу наредбе Суда Босне и Херцеговине, у сарадњи са Тужитељством Босне и Херцеговине.

Тужилаштво БиХ: Истражују се незаконитости које се односе на изборни процес

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да се активности проводе у оквиру предмета у којем се више особа сумњичи за удруживање ради чињења казнених дјела, те казнена дјела повреде бирачког права и недозвољеног кориштења особних података.

Незаконитости које се истражују односе се за изборни процес из 2020. године и наводе о манипулацијама и незаконитостима око пријава грађана за гласање из иноземства.

“У интересу рада на предмету више информација у овом тренутку не можемо давати”, наводе из Тужилаштва БиХ.

СДПБиХ: Подршка раду надлежних институција

Из СДП-а БиХ су саопштили да, поводом акције надлежних органа у вези са сумњама на изборну превару на подручју Сребренице, дају пуну подршку раду надлежних институција.

“Уколико се медијски наводи покажу макар и дјеломично истинитим, обавјештавамо јавност да ће из чланства без одлагања искључити сваког појединца који је дјеловао незаконито и супротно службеним ставовима партије, чиме су нанијели штету угледу СДП-а Босне и Херцеговине.

Истичемо да се ради о активностима о којим органи партије ни на којој разини ни на који начин нису обавијештени нити укључени у исте. Подсјећамо јавност да је СДП Босне и Херцеговине у вријеме док смо обнашали власт у мандату 2010-2014. године уложио огромне напоре и средства како би се осигурала подршка и тадашња побједа кандидата за начелника Сребренице Ћамила Дураковића”, наводи се из СДП-а.

СДП БиХ позива све надлежне институције да детаљно истраже све аспекте наводне изборне преваре на протеклим изборима у Сребреници.