Сви потези у оквиру набавке 100 респиратора и даље под знаком питања. Ситуација није јаснија ни након што је достављена документација и саслушани представници институција које су учествовале у проведеним јавним набавкама. 27. маја истиче дозвола за увоз преосталих 20 респиратора.

Техничке спецификације нема у списима набавке 100 респиратора који су купљени преко фирме “Сребрена малина”, потврдио је руководилац цивилне заштите Мустафа Кадрибеговић. Има ли званичне Одлуке федералног штаба цивилне заштите о набавци респиратора? Да ли је протоколисана и сама понуда фирме “Сребрена малина”, питања су чланова Одбора за сигурност Дома народа Федералног парламента.

МУСТАФА КАДРИБЕГОВИЋ, в. д. директора Федералне управе цивилне заштите

Класична техничка спецификација је саставни дио сваке тендерске документације приликом јавне набавке, али она не постоји у списима о 100 респиратора. Дакле, може се закључити да нико из Федералне управе цивилне заштите није сачинио такву спецификацију.

ДРАГАН СТЕВАНОВИЋ, предсједник Одбора за сигурност ДН ПФБиХ

ДА немате конкртетне одлуке надлежног органа а то је Федерални штаб као орган који управља у кризи о набавци респиратора и да немате одлуку и спецификацију која је то врста респиратора.

ЕЛМЕДИН КОНАКОВИЋ, Одбор за сигурност Дома народа ПФБиХ

Федерална управа цивилне заштите не посједује у својој књизи протокола, нема да је протоколисана понуда Сребрене малине то је понуда кафанска, јаранска, другарска негдје из руке у руку, али Федерална управа то нема а респиратори су плаћени и купљени.

Федралној управи цивилне заштите су тако додијељена средства. Цивилна заштита их је Влади оправдала као потребу за набавку медицинске опреме. А Влада, како тврди премијер Новалић, није одлучивала шта ће бити набављано и у којим количинама.

ФАДИЛ НОВАЛИЋ

Једина се понуда фирме ФХ Сребрна малина, коју сам ја видио у свом Уреду, односила на респираторе таквог квалитета. Та понуда је, као и понуде свих других фирми, из мог Уреда прослијеђена Заводу за јавно здавство, који је требао да размотри све понуде и спецификације и одлучи који респиратори задовољавају потребе нашег медицинског система. С обзиром да је Федерални штаб ЦЗ након тога управо с том фирмом склопио уговор, био сам увјерен да је ријеч о тој врсти респиратора. Да ли је касније било других понуда исте фирме, мијењања уговора и спецификација не знам.

Иста понуда респиратора, нашла се и на столу премијера Републике Српске. Понуда није прихваћена.

РАДОВАН ВИШКОВИЋ, премијер Републике Српске

За све и један респиратор којег је набавила Република Српска и којег је платила сагласност је давао Пеђа Ковачевић, начелник клинике интензивне његе Клиничког центра и човјек је рекао ове машине како их здравствени радници називају не одговарају и нису за лијечење пацијената.

“Сребрена малина” има рок до 27. маја за увоз преосталих 20 респиратора, иначе ће требати нову дозволу, потврдио је директор Агенције за лијекове што доводи у питање да ли то ова фирма може, јер су јој рачуни блокирани.