Прокишњавају шатори, свуда је блато и понестаје хране, слика је мигрантског кампа “Вучјак” за којег још нема адекватног рјешења иако се тражи његово журно затварање. Колико је ситуација из дана у дан све тежа можда најбоље потврђује податак да мигранти за доручак добијају двије кришке круха уз мало сира.

Иако је зима све ближе, око 700 миграната у кампу “Вучјак” у најлошијим условима и неизвјесности дочекује зиму.

А зима само што није стигла. Хладноћа, блато и киша додатно мигрантима отежавају преживљавање у кампу.

“Камп није добар, није ни за животиње. Камп “Бира” има боље услове, али тамо нема мјеста за све нас. Сви кампови су бољи од овога”, каже Мухамед Ибрахим из Афганистана.

Два сата боравка у “Вучјаку” за грађане су довољна да осјете сву тежину проблема мигрантске кризе са којима се бори Црвени крст Града Бихаћа.

“Долази зима. Међутим, ми улажемо максималне напоре да им помогнемо, колико год смо у могућности. По мојој процјени, тренутно у кампу их има око 700-800 миграната, тај број варира сваки дан, можемо их срести хиљаду. Примијетио сам да велики број њих одлази преко границе”, наводи вођа мобилног тима Црвеног крста Бихаћ, Мухамед Ћехић.

А о „гејму“, како мигранти називају прелазак преко границе, машта и Џимбад из Пакистана, чији су многи пријатељи успјели прећи границу. И он жели својој породици осигурати бољи живот. Не губи наду.

“Камп је лош, видите. Надам се да ће све ово проћи. Желио бих радити у Њемачкој као кухар или фризер. Знам радити и са машинама на градилишту, знам много послова. Своју будућност видим горе”, кеже он.

Рјешења за “Вучјак” нема. Иако је свима јасно да ово није мјесто у којем мигранти могу преживјети зиму, државна власт још није пронашла адекватно рјешење. Сви чекају.