Масовне миграције су велики изазов за Европску унију, али и за транзитне земље попут Босне и Херцеговине, а тај изазов је усљед пандемије коронавируса, сада још већи због сигурности јавног здравства, изјавио је гостујући у “БХТ1 уживо” БХРТ-а министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Сијарто је истакао да је већина земаља Европске уније прије шест година критиковала оштру политику Мађарске против миграција, али да су све оне тек сада увидјеле колики је проблем неконтролисани прилив миграната.

“Људи се крећу, миграције се одвијају неконтролисано, морамо их зауставити”, рекао је Сијарто, те додао да БиХ такође трпи притисак и да је Мађарска спремна помоћи уколико бх. власти то желе.

“Послаћемо полицију да вам помогну да се заустави прилив миграната на граници гдје је помоћ потребна, спремни смо послати 15 полицајаца”, нагласио је мађарски министар спољних послова.

Како је рекао, за Мађарску је сигурност Западног Балкана, самим тим и БиХ, кључна.

“А да би били стабилни, морамо вам помоћи да заштитите границе. Могу само да замислим како је носити се са 12-13 хиљада миграната, упитна је и безбједност бх. грађана”, навео је Сијарто.

Према његовим ријечима, важно је да ЕУ блиско сарађује са Турском у контроли миграција.

“ЕУ је обећала 6 милијарди Турској да заустави миграције, али Брисел још није дозначио та средства”, истакао је Сијарто, те додао како је апсурдно да преко Турске и Грчке, која је земља чланица ЕУ, мигранти долазе у БиХ, одакле покушавају да се домогну територије Уније.

Мађарска подржава БиХ на путу ка ЕУ

Сијарто је говорио и о ЕУ интеграцијама, истакавши како његова земља покушава охрабрити ЕУ и НАТО да убрзају проширење на Западни Балкан.

Према његовим ријечима, уколико би то зависило од Мађарске, Србија и Црна Гора би већ биле у ЕУ, а БиХ би била далеко ближе на путу ка ЕУ.

“Ми заиста покушавамо помоћи БиХ, што се нас тиче будите сигурни да нећемо судити и држати лекције јер ви најбоље знате шта је добро за вашу земљу, а ми ћемо вам дати подршку”, нагласио је Сијарто.

Важно је одржати сигурност у региону

Сијарто је данас допутовао у БиХ, те уручио надлежнима донацију ПЦР тестова за бх. грађане.

“Мађарска жели помоћи БиХ у борби против пандемије. Донијели смо 40.000 ПЦР тестова и надам се да ћете са њима моћи дијелом контролисати заразу и на тај начин смањити број заражених”, истакао је он.

Како је рекао, Мађарска и БиХ су територијално близу и за њих је битно каква је ситуација у БиХ и сусједним земљама.

Истакао је како је много мања понуда вакцина од потражње, те се Мађарска због тога није ограничила само на Европску унију при набавци.

“Нисмо жељели да се ограничимо на ЕУ, већ смо разматрали сарадњу и са Русијом и Кином. То је била добра одлука, 7 милиона доза смо договорили са Русима и Кинезима”, нагласио је Сијарто.