Градоначелник Сарајева Абдулах Скака и предсједавајући Повјеренства Туристичке заједнице Кантона Сарајево Муфик Муслић разговарали су о планираним активностима и пројектима Града и Кантона у сектору туризма, али и мјерама за ублажавање посљедица узрокованих пандемијом коронавируса.

Град Сарајево је као језгро мултиетничности најатрактивнија туристичка дестинација у БиХ и из године у годину привлачи све више посјетилаца из цијелог свијета. Актуелна пандемија зауставила је тај раст и довела до знатног смањења прихода и проблема са ликвидношћу за све који се баве туризмом. Истовремено, ова криза може бити прилика да туризам постане отпорнији и да се убрза његова дигитална транзиција, истакнуто је на састанку.

Иако је први погођен, сектор туризма ће се први и опоравити у односу на остатак привреде, увјерен је Муслић, те сматра како је у оваквим условима неопходно пронаћи заједничко рјешење и адекватан компромис.

Данашњи састанак је почетак наше интензивније сарадње. Туристичка заједница Кантона Сарајево ће пружити подршку организацији јавног дочека Нове године у условима које диктира пандемија ЦОВИД-19 – казао је.

Све је извјесније да у Сарајеву због коронавируса неће бити традиционалног јавног новогодишњег дочека који је доносио рекордан прилив туриста цијелог свијета. Како истиче градоначелник Скака, у првом реду је здравље грађана.

Традиционални дочек Нове године отказују многе свјетске метрополе. Претходне четири године је на улицама бх. пријестолнице за вријеме новогодишњих празника владала еуфорична атмосфера, са гостима из цијелог региона, али и Европе и свијета. Актуелна градска администрација учинит ће све да и у овим условима пронађе модалитет и оправда слоган да је Сарајево, новогодишњи центар региона – додао је Скака, саопћено је из Туристичке заједнице КС.