Свеучилишна клиничка болница (СКБ) из Мостара одбила је преузети непоуздане респираторе из Кине које Цивилна заштита Федерације БиХ сада дијели медицинским установама након афере с њиховом набавом.

Након што се у неколико здравствених установа диљем БиХ утврдило како респиратори, за које је плаћено око 5,5 милијуна еура, не могу радити или им је пак потребан додатни сервис из мостарске болнице лијечници су једногласно одбили примити их и користити у лијечењу Цовид-19 будући би могли додатно угрозити живот пацијената.

“Сви наши лијечници интензивисти су потписали изјаву како не желе радити с тим респираторима јер не могу помоћи пацијентима и могу само додатно угрозити здравље људи. Говоримо о пацијентима чије је здравствено стање изнимно тешко и респиратори које нам нуди Цивилна заштита Федерације БиХ могу само погоршати стање пацијента, а не помоћи му”, тврде из СКБ-а Мостар.

Појаснили су како су им идентични такви респиратори већ достављени из донације Саудијске Арабије те да су се показали посве бескорисним.

“Ми не знамо што ћемо с њима, не могу послужити у лијечењу пацијената, а сада би нам још требали доставити неколико тих уређаја. Не видимо смисао у томе, особито због чињенице да, према нашим информацијама, нису прошли законске процедуре како би их могли ставити у упорабу. Њихова дистрибуција по болницама је опасан потез појединаца који може пацијенте коштати живота”, појаснили су из СКБ-а Мостар.

Из ове здравствене установе су тако поступили након што им је Цивилна заштита Федерације БиХ најавила да ће респиратори бити достављени у СКБ Мостар.