Супервизор за Брчко Мајкл Скенлан позвао је данас Скупштину дистрикта да 24. марта усвоји закон о спречавању сукоба интереса, али у облику који је ефикасан, оперативан и у складу са стандардима ЕУ.

“Власти у Брчком имају прилику да 24. марта покажу да будућност дистрикта стављају изнад својих појединачних интереса усвајањем ефикасног закона о спречавању сукоба интереса који је усклађен са ЕУ”, рекао је Скенлан, саопштено је из ОХР-а.

Он подсјећа да би, са великим средствима која се додјељују Брчком, његови становници требали би да имају најбоље јавне службе, школе и болнице, те најдинамичнију привреду у БиХ, али то није тако.

“Нажалост, посланици су пречесто користили посебни буџетски коефицијент дистрикта и своје јавне функције како би унаприједили личне интересе или покровитељства – често под лажним тврдњама да штите националне интересе”, рекао је Скенлан и додао да као резултат, цијела заједница трпи посљедице.

“Усвајање закона о спречавању сукоба интереса прилика је за промјену ове праксе, али само ако се усвоји у облику који је ефикасан, оперативан и у складу са стандардима ЕУ – што, између осталог, подразумијева и одлучивање простом већином у будућој комисији задуженој за утврђивање евентуалних сукоба интереса, неограничавање дефиниције ближих сродника само на чланове домаћинства, те задржавање разумних рокова за отклањање околности које би могле довести до сукоба интереса”, навео је Скенлан.

Он истиче да је ово сигнал који посланици Скупштине морају послати како би показали своју опредијељеност за побољшање транспарентности буџетске потрошње, интегритета јавне службе, те отворености дистрикта за пословна улагања.

“Порука повјерења коју би послало усвајање овог закона у одговарајућем облику била пресудна да Брчко задржи приступ ванредној помоћи”, рекао је Скенлан и упозорио да ће у супротном бити немогуће оправдати наставак ванредне помоћи у ресурсима за Брчко.

Он сматра да ширење државне службе путем политичких веза и експоненцијални раст субвенција изједају већину буџета Брчког, па преостају врло ограничена средства за капиталне инвестиције за пројекте попут новог моста, јавног базена или стадиона.

“У том контексту појединачно изјашњавање у Скупштини пружа прилику посланицима да демонстрирају своју посвећеност грађанима Брчког, у чију службу су и изабрани”, додао је супервизор.

Из ОХР-а је саопштено да се Брчко креће у правцу јавне потрошње која је више фокусирана на интерес заједнице захваљујући законима којима се уводи већа транспарентност, а који су усвојени посљедњих мјесеци.

Супервизор наводи да примјери ове праксе јесу утопљавање школа и болница, транспарентно и сврсисходно финансирање организација цивилног друштва, те изградња новог моста преко ријеке Саве.

“То је само почетак напретка који становници Брчког могу уживати, а усвајање Закона о спречавању сукоба интереса у Дистрикту ће то преточити у стварност”, рекао је Скенлан.

Супервизор се јуче састао са руководством Дистрикта, као и са шефовима клубова ХДЗ-а БиХ, СДА и СНСД-а у Скупштини Дистрикта.

Скенлан се данас састао са шефом Одјељења за јавну безбједност, као и са представницима Омладинског центра “Вермонт”.

Скупштина Брчко дистрикта ће у сриједу, 24. марта разматрати Нацрт закона о спречавању сукоба интереса у институцијама дистрикта у другом читању.