Готово 60 посто Јапанаца сматра да због пандемије коронавируса треба отказати Олимпијске игре у Токију, показали су резултати анкете.

Истраживање које је агенција “Кјодо” провела преко 715 фиксних и више од 1.250 мобилних бројева током викенда изазвало је сумње у организацију Олимпијских игара 10 седмица прије почетка.

Око 59,7 посто испитаника сматра да би Олимпијске игре у Токију требало отказати због коронавируса.

Око 25,2 посто испитаника сматра да Олимпијаду треба одржати без гледатеља, а 12,6 посто с ограниченим бројем гледатеља.

Упркос одлуци Организационог одбора да неће бити прихваћени гости из иностранства, 87,7 посто испитаника брине да би спортисти и репрезентативци који ће ући у земљу због учешћа на Олимпијади могли проширити вирус у Јапану.

Јапан је до 31. маја продужио ванредно стање у Токију и три западне провинције у нади да ће такве мјере бити довољне да се сузбије пораст новозарежних уочи Олимпијских игара у јулу.

Олимпијске игре у Токију требале су бити одржане од 24. јула до 9. аугуста 2020. године, али због пандемије коронавируса одгођене су и одлучено је да буду организоване од 23. јула до 8. аугуста 2021.

Организатори тврде да неће бити отказивања Игара и да ће подузети све неопходне мјере како би се заштитили спортисти, посјетиоци, али и све мање расположено домаће становништво.