У овој седмици у Федерацији БиХ смо дистрибуирали 57.994 дозе вакцина, а од понедјељка идемо са дистрибуцијом 115.370 доза вакцина против коронавируса, изјавио је данас након сједнице Владе Федерације БиХ вршилац дужности директора Завода за јавно здравство Федерације БиХ Синиша Скочибушић.

Да би се остварио колективни имунитет, Скочибушић каже да је потребно да се сви грађани вакцинишу јер ће на основу тога бити мањи број умрлих и грађана који морају ићи у болнице.

Он је најавио да ће у понедјељак бити одржан састанак Одбора за координацију плана вакцинисања ФБиХ на којем ће се разговарати и о отварању вакцинисања према друштвеним групама које би сада требале ући у план вакцинисања, али и свих појединаца који се желе вакцинисати и којима ће сада бити доступније вакцине.

Скочибушић се осврнуо на чињеницу да бројке заражених корона вирусом благо расту тако да је, како истиче, за очекивати да ће четврти вал пандемије захватити и ФБиХ.

Поручује да је вакцинација научинковитија мјера за ублажавање четвртог вала.

“До сада су проведене мјере које се тичу осигурања вакцинације, дистрибуције и потицања становништва на вакцинацију. Важно је покушати потакнути наше грађанство у наредном раздобљу када ћемо имати већу количину вакцина да се сви одазову. Посебно је важно да се вакцинацији одазову грађани старији од 60 година с обзиром на то да је смртност у Федерацији БиХ највиша код старије популације”, рекао је Скочибушић.