Влада Кантона Сарајево повукла је с дневног реда сједнице Скупштине Кантона Нацрт закона о министарствима и другим органима управе, јер се у току расправе утврдило да није испоштован рок од 12 дана за доставу материјала.

Министрица правде и управе Кантона Сарајево Лејла Брчић казала је да је у току 2020. године то министарство запримило иницијативе Удружења грађана “Еко акција” и Удружења Аархус центар у БиХ, које се односе на заштиту воде и права на воду у смислу онемогућавања приватизације водних ресурса и приватизације водоопскрбе становништва.

“Узимајући у обзир наведено, Министарство правде и управе оцијенило је оправданим иницијативе. Такођер, Уставни суд Федерације Босне и Херцеговине донио је пресуду којом је оспорен Закон о измјенама и допунама Закона о организацији и дјелокругу органа управе те је Скупштина КС проводећи пресуду Уставног суда донијела нови Закон о измјенама и допунама Закона о организацији и дјелокругу органа управе у КС, а од доношења основног текста Закона је прошло више од тринаест година, те је у том периоду донесено више измјена, допуна и исправки прописа, ово Министарство је оцијенило да је ради прегледности сврсисходније донијети нови пропис”, казала је.

Нагласила је да у односу на Закон о организацији и дјелокругу органа управе у КС, тим законом је измијењен редослијед министарстава према редослиједу по којем су у Уставу Кантона Сарајево наведене надлежности које обављају та министарства.

“Дјелокруг Министарства привреде допуњен је пословима који се односе на заштиту водних ресурса, с циљем стварања предувјета за доношење одговарајућег закона којим би се усвојиле иницијативе удружења Еко акција и Аархус центар у БиХ”, казала је.

Поред тих измјена и допуна које су извршене у односу на текст Закона о организацији и дјелокругу органа управе и управних организација у Кантону Сарајево, Брчић је казала да је измијењен и сам назив закона, како би се исти ускладио са називима закона који регулишу исту област на нивоу Федерације Босне и Херцеговине и у другим кантонима у Федерацији Босне и и Херцеговине.

Клуб Странке демократске акције (СДА) сугерирао је да нема правног основа за доношење тог закона те предлагао да га Влада повуче са дневног реда.

Тврде да се усвајањем тог закона ван снаге ставља Закон о организацији и дјелокругу органа управе којег је Уставни суд ФБиХ оспорио те да је образложење закона нетачно.

Шеф Клуба СДА Махир Девић казао је да је министрица Брчић у оставци те да неће имати ко водити јавну расправу.

Упозорио је да ће се Влада и Скупштина КС започети даљњи низ процедуралних грешака те позвао премијера Едина Форту да повуче Нацрт и упути га у процедуру након што се именује нова министрица правде и управе.

“Поново ћемо учи у уставну кризу, а ви ћете опет исте законе предлагати под различитим називом. Радите контра пресуда Уставног суда Федерације БиХ”, казао је Девић.

Заступник СДА Харис Захирагић нагласио је да нема правног континуитета те да Влада КС усваја закон само да би Уставном суду ФБиХ понудили правно рјешење након што нови Закон о измјенама и допунама Закона о организацији и дјелокругу органа управе прогласи неуставним.

“То је исти закон, само му је промијењено име. Ово је рушење уставноправног система Кантона Сарајево”, поручио је Захирагић.

Заступник Аљоша Чампара казао је да нема потребе да се не испоштује рок од 12 дана колико треба да се достави материјал заступницима.

“Уколико овим кршимо Устав, требамо га одгодити за наредну сједницу”, казао је Чампара, након чега је министрица Бркић повукла тачку с дневног реда.

Скупштина Кантона Сарајево је с дневног реда повукла и Приједлог закона о кажњавању говора мржње којим се забрањује кориштење говора за напад, погрдно, уврједљиво, застрашивање и узнемиравајуће изражавање које потиче на насиље, мржњу и дискриминацију.