Заједничким писмом ОХР и Амбасада Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини, упутили су оштре критике властима у Зеничко-добојском кантону због новог пролонгирања примјене Закона о унутрашњим пословима.

Потписници писма од кантоналних власти очекују да осигурају провођење правне и буџетске независности Управе полиције од почетка наредне године.О овоме ће расправљати Скупштина Зеничко-добојског кантона.

Иако је Зеничко-добојски кантон био један од првих у Федерацији који је законски осигурао финансијску самосталност полиције, примјена тог закона још није заживјела. Најављена је нова одгода примјене новог Закона о унутрашњим пословима, а као образложење надлежног министарства наведена је пандемија коронавируса. У опозиции најављују да ће учинити све да оваква, како кажу, бламажа не прође и трећи пут.

У Амбасади САД-а у БиХ подсјећају да су амбасадор Нелсон и високи представник Инзко позвали власти Зеничко-добојског кантона да покажу лидерство и подузму све неопходне мјере како би се, до 1. јануара 2021. године, осигурала проведба правне и буџетске независности Управе полиције.Провођење закона мора бити без политичке контроле, наведено је из Уреда за односе с јавношћу Амбасаде САД-а у БиХ. У Управи полиције истичу да је сасвим јасно да је буџетска и правна самосталност полиције оквир у којем се осигурава да нема никаквог утјецаја на оперативни рад.

СЕМИР ШУТ, полицијски комесар ЗДК

“И да се од полиције у таквој ситуацији могу очекивати још бољи резултати и да се у правној и финансијској самосталности јасније утврђује одговорност за сигурносну ситуацију. Буџетска и правна самосталност ће бити остварена данас, сутра, или за годину, ћим прије, тим боље имат ћемо бољи оквир, имат ћемо боље резултате и наши грађани ће бити задовољнији радом полиције

Федерална управа полиције, као и управе полиција у Тузланском, Сарајевском, Унско-санском и Горажданском кантону примјери су успјешне примјене закона који омогућава финансијску и правну неовисност полиције. Да ли ће и ЗДК ускоро бити међу овим кантонима знат ће се након сједнице кантоналне скупштине.