Скупштина Унско-санског кантона (УСК) усвојила је данас буџет за ову годину у износу 235 милиона КМ. Буџет је усвојен са 16 заступничких гласова.

Данашње усвајање Приједлога буџета својим гласовима омогућили су и заступник Демократске фронте (ДФ) Амир Мурић и чланица Клуба заступника Странке демократске акције (СДА) Бернада Кличић, који до сада нису били дио актуелне скупштинске већине.

“Свој глас за овогодишњи Приједлог буџета нисам увјетовао ничим, већ сам то првенствено урадио због буџетских корисника и финанцијске деблокаде кантона. Наравно, не одбацујемо могућност накнадних разговора о одређеним кадровским рјешењима и дјелимичној реконструкцији Владе Унско-санског кантона”, рекао је Мурић.

Кантонални премијер Мустафа Ружнић изразио је задовољство усвајањем буџета, окарактерисавши га прикладним тренутним околностима.

“Радимо у складу с могућностима и тако ћемо наставити. Неће бити никаквих нереалних потеза и мегаломанских захвата, јер смо итекако свјесни тренутног времена и свега што оно доноси. Приликом припреме буџета водили смо рачуна о свим буџетским корисницима, потребама здравствених установа, полицијских службеника, привредника, пољопривредника, запослених у образовању и свих осталих. Сада се посвећујемо конкретном раду, или боље рећи настављамо гдје смо стали”, рекао је Ружнић.

Чланови Клуба заступника СДА нису подржали Приједлог буџета за 2021. годину јер је, према њиховим ријечима, нереалан и “пренапухан”.

“Наш став је од почетка јасан, јер нисмо имали прилику судјеловати у креирању буџета, односно сугерисати како помоћи ресорима који су угрожени посљедицама пандемије коронавируса. Указали смо на опасност да не дође до аранжмана с ММФ-ом, те упитне реализације планираног кредитног задужења, чиме би остали без 40 милиона марака планираних у овом буџетском приједлогу. Морамо истаћи и да је прошлогодишње извршење буџета било око 200 милиона, укључујући и 24 милиона марака с федералног нивоа. То довољно говори о реалности овогодишњег износа буџета у вријеме пандемије коронавируса”, рекао је предсједник Клуба заступника СДА Јасмин Мусић.

Додао је и како још увијек не може коментарисати мотиве дјеловања страначке колегице Кличић, осим да је оно у супротности са ставовима и поступањем и Заступничког клуба СДА у Скупштини Унско-санског кантона, као и Кантоналног одбора странке.

Скупштина УСК ће у наставку данашње сједнице расправљати и о висини овогодишње здравствене премије, Програму рада Јавне установе “Кантонални фонд за помоћ у стамбеном збрињавању и запошљавању борачких популација, те о Приједлогу одлуке о измјенама и допуне Одлуке о обиму права на кориштење ортопедских помагала.

Како је речено, по хитном поступку ће се, већ данас или сутра, расправљати и о Програму рада Завода здравственог осигурања УСК, чим добије сагласност Управног одбора, односно Кантоналне владе.