Посланици у Скупштини Унско-санског кантона усвојили су на јучерашњој редовној сједници предложени ребаланс овогодишњег буџета.

Ребаланс подразумијева умањење планираног буџета за око осам милиона марака, што је условљено економским посљедицама пандемије коронавируса. Ипак, најављено је како ће се несметано финансирати све преузете и редовне обавезе, те започети важни пројекти.

“Све капиталне ствари остају у планираном облику и заиста се надам да нећемо имати драстично погоршање здравствено-епидемиолошке ситуације, с обзиром да се пуњење буџета вратило на отприлике 90 одсто од планираног и очекиваног”, изјавио је кантонални премијер Мустафа Ружнић.

Потврђено је и како се брзо креће с исплатом обавеза према привредницима.

“Најзначајније је управо то што смо сада стекли све услове за исплату обавеза према привредницима. Нажалост, то је процес који се прилично одужио због свих процедура. Имамо обавезу исплатити милион и 500.000 КМ нашим привредницима и то ћемо врло брзо и испунити”, казао је министар финанција УСК-а Ведран Прша.

У ребалансу буџета планирана су и средства од ММФ-а, која би Влада Федерације БиХ требала пребацити на рачуне кантона у оквиру програма санације посљедица пандемије коронавируса. Управо то је била и једна од највећих замјерки опозиционих посланика.

“Имамо ситуацију да су у буџету планирана средства за која немамо ни одлуку, а камоли да су та средства уплаћена. Ради се о скоро 24 милиона марака, што је готово 12 одсто овогодишњег буџета и, узевши у обзир ситуацију у цијелој држави, не можемо се сложити с таквим размишљањем и планирањем”, казао је предсједник Клуба посланика Странке демократске акције (СДА) Јасмин Мусић.

Чланови Владе Унско-санског кантона нагласили су да је осигурано и довољно новца за исплату свих борачких потраживања, пољопривредних подстицаја, као и планираног дјечијег додатка.