Скупштина Унско-санског кантона у седам мјесеци имала је свега три сједнице. Посланици су за то вријеме плате добијали редовно. И док се кантонални буџет због пандемије пуни мање него је планирано и плате буџетским корисницима већ касне, ниједан од кантоналних посланика званично није предложио умањење плата или паушала.

За седам мјесеци уредног нерада, скупштински заступници у Унско-санском кантону су уредно примали плату и паушале.

“Заступници су вјероватно – ја то не могу тврдити, могу за себе тврдити, добијали плате. Задња плата касни, исплаћени су образовање, средње, основно, сад ће се платити МУП, а заступници су задњи и Влада ће бити задња због слабијег пуњења буџета”, каже Разим Халкић, потпредсједник Скупштине УСК.

“Ми из Клуба СДА смо упозорили владајућу већину да дневно Скупштина кантона кошта грађане 6.000 КМ и минимум онога што Скупштина може урадити је да засједа у складу са својим уставним овлаштењима”, каже Јасмин Мусић, предсједник Клуба СДА у Скупштини УСК.

С обзиром на то да је евидентно слабије пуњење буџета и да касни исплата плата буџетским корисницима, ниједан од 30 изабраних представника народа на сједници није званично предложио умањење нити укидање плата и паушала, осим појединих који су то предлагали интерно.

“То се до сада још увијек није десило, али се надам да хоће. Што се мене лично тиче, ја сам још увијек за такву идеју, спремна сам то урадити и сама ако буде потребе, али онда неће имати ту ефикасност, вољела бих да се то деси са пуним бројем скупштинских заступника, не само заступника у том смислу. Ја бих свакако вољела да то ураде и наши министри заједно са премијером”, каже Илда Алибеговић, посланик у Скупштини УСК.

Заступница Наше странке у Скупштини Унско-санског кантона Вилдана Алибабић истиче да се морају разликовати одређене ствари када су у питању примања политичара.

“Постоје људи који раде и постоје људи који не раде и то народ може препознати – људи тачно могу препознати који заступник ради и који је активан, а који заступник није активан. Ја бих таква мјерила направила да будемо плаћени по некаквом учинку – ако радиш, ако имаш доказ да си радио – плати, а ако не радиш ништа, а таквих има нажалост јако пуно за шта он онда прима паре?”, каже Вилдана Алибабић, посланик у Скупштини УСК.

Питали смо и грађане Бихаћа шта мисле о примањима заступника, будући да су у претходних седам мјесеци два пута дошли на посао.

Анкета:
“Не знам шта би рекла, нити имаш пензије нити ишта, а они раде шта хоће. Син и снаха су остали без посла, нико ништа не пита”.
“Не знам искрено шта да кажем, тако је како је – таква је ситуација и ја ту не могу ништа”.
“Узимају плате, а не раде ништа, по мени би требали да се солидаришу са овим народом, требали би да донесу неке одлуке којима се требају драстично смањити њихове плате”.

У сали Скупштине Унско-санског кантона сједе једни од најплаћенијих скупштинских заступника у Босни и Херцеговини, и кад не раде више од пола године, примања им редовно лијежу.