Скупштина Херцеговачко-Неретванске жупаније изгласала је Закон о ублажавању негативних економских посљедица изазваних епидемијом коронавируса и подршци економији на подручју ове жупаније. Закон је изгласан без опозиционих гласова Социјалдемократске партије и Хрватске републиканске странке, јер опозиција сматра да закон није утемељен на реалним финансијским процјенама. Средства за финансирање мјера предвиђених такозваним короназаконом требало би да буду обезбијеђена кроз Стабилизацијски фонд, који ће бити утврђен ребалансом буџета, о чему ће Скупштина расправљати за седам дана.

Закон о ублажавању економских негативних посљедица изазваних пандемијом у ХНЖ-у стигао је пред заступнике у Скупштини. Влада га је најавила као једног од бољих којим ће, између осталог, осигурати минималну плаћу у износу од 425 КМ. У те сврхе основан је Стабилизацијски фонд. Почетна средства осигурат ће се уштедама у прорачуну. На новинарско питање о висини минималне плаће и испуњавању увјета за субвенције из Владе стижу опрезније изјаве.

“Он има у себи низ квалитетних и конкретних рјешења, од субвениције минималне нето плаће не знамо конкретно број који ће аплицирати и имати право на субвенцију”, каже предсједник Владе ХНЖ Невенко Херцег.

Предсједатељ Скупштине ХНК (СДА) Шериф Шпаго истиче како разни пројекти неће бити реализирани како би се испоштовале све обавезе по овом закону у износу од 8,5 милијуна КМ.

Овај Закон предвиђа уз субвенционирање најниже плаће, укидање накнада и пристојби у надлежности жупаније, умањење плаћа дужносицима у Влади и Скупштини на два мјесеца, смањење грантова за финанцирање политичких странака. Опорбене странке те одредбе назвали су популистичким, а закон недоречен и опћенит. Остаје нејасно, иситчу, што ће бити с оним дјелатностима којима није био забрањен рад, али због рестрикција нису могли радити.

Према ријечима Анера Жуљевића, заступника у Скупштини ХНК-а (СДП), мора се направити праведнији приступ.

Гдје ће се правити уштеде за ублажавање економских посљедица показат ће ребаланс прорачуна, који већ сада биљежи мање приходе за 20 посто. Ребаланс прорачуна, први од многих у овој години, како је најављено, требао би се наћи на дневном реду нове сједнице Скупштине за седам дана.