Словеначка фабрика “ЕТИ Излаке”, која производи електричне уређаје и опрему, прва је словеначка компанија која је одлучила да финансијски стимулише запослене вакцинисане против ковида-19.

Стално запослени и радници привремено ангажовани преко агенција за запошљавање добиће једнократну подстицајну новчану награду од 70 евра бруто ако до средине августа докажу да су вакцинисани, пренијела је Хина.

Одлуку управе подржао је главни инфектолог у стручном тиму владе Матеја Логар, рекавши да разумије терет који послодавци трпе због оних који одлазе у кућни карантин и на боловање.

Синдикат запослених је скептичан, а неки радници кажу да се неће вакцинисати и противе се увођењу “дискриминације” између вакцинисаних и невакцинисаних.

“Овим желимо да финансијски стимулишемо наше запослене да се вакцинишу и обезбиједимо сигурније радно окружење”, рекао је медијима генерални директор компаније Томаж Бергинц.

Додао је да њихова компанија извози чак 90 одсто својих производа, због чега не могу да приуште велике прекиде производње због боловања.

Финансијске подстицаје за вакцинисане уводе по узору на неке велике међународне корпорације попут Старбакса, Мекдоналдса, Алдија и Лидла, које су се раније одлучиле на исти корак, објаснио је Бергинц.

Иако је у Словенију у посљедњих неколико недјеља стигло пуно вакцина како би могла до средине љета да вакцинише већину становништва, неки сумњају да је тренутна стопа вакцинације преспора и да владин циљ неће бити постигнут.