Премијер Јанез Јанша најавио је да ће вакцинација свих пунољетних грађана почети у понедјељак, што значи да ће се у ред моћи укључити и млађи од 50 година. Према тренутној националној стратегији,, приоритетне групе укључују оне старије од 50 година, хронично болесне и критичне групе.

До љета ћемо осигурати довољно вакцина за све. Будимо одговорни према себи и другима. Вакцинирајмо и издржимо још неколико седмица. Вријеме је за нормално љето “, написао је премијер Јанез Јанша.

Национални координатор за вакцинирање Јелко Кацин објаснио је да је Словенија умају добила најмање 450.000 доза вакцина против цовид-19, што ће убрзати вакцинирање у Словенији. У Словенији су доступне четири вакцине. .

“Све четири користимо у пуној брзини”, рекао је Кацин, нагласивши да је вакцинирање најбржи, најсигурнији и најпоузданији пут до нормалног живота.

Што се тиче убрзања вакцинације, Кацин је рекао да то углавном зависи од брзине и способности центара за вакцинацију, који ће се морати припремити за много масовнију вакцинацију.

Очекује се да ће нова национална апликација за наручивање вакцинирања бити представљена данас на конференцији за новинаре.