У Словенији су у посљедња 24 сата потврђена још 1.164 заражена вирусом корона и четири смртна случаја, а словеначка Влада, због погоршања ситуације, размишља о новом затварању од почетка априла.

Министар здравства Јанез Поклукар рекао је на конференцији за новинаре да је Словенија “јако закорачила” у трећи талас епидемије вируса корона, углавном због значајнијег ширења британског соја вируса, тако да у посљедње двије седмице број потврђених зараза расте за 25 случајева дневно.

Поклукар је рекао да је стручна група Владе Словеније за ковид 19, због ширења вируса и јачања епидемије, предложила “затварање дијелова друштвеног живота”, а одлука на крају мора бити “политичка”.

Медији преносе да су епидемиолози Влади предложили ново затварање од двије седмице.

Министар здравства истакао је да на интензивним одјељењима има све више млађих пацијената.

Он је потврдио да је Влада Словеније донијела одлуку, према којој ће од сутра у земљу моћи улазити само лица са негативним пи-си-ар /ПЦР/ тестом, а не са брзим тестом као до сада, а новина је да ће негативни ПЦР тест бити и услов за излазак из карантина, а не само број дана.

Од овога су изузета лица која преко границе обрађују своју земљу, уз услов да се врате у року од 10 часова.

Просјек дневно заражених у посљедњих седам дана износи 887, а укупан број умрлих од ковида 19 од почетка епидемије повећан је на 3.998.

Број хоспитализованих и даље се повећава, па их је тренутно 501, од којих је 107 на интензивним одјељењима.

Седмодневна инциденција заразе тренутно је 545, а четрнаестодневна 294.