Ваучери којима Словенија жели потакнути потрошњу у туризму стајат ће државни прорачун 345 милијуна еура, бит ће издани у електроничком облику и моћи ће се користити већ од 1. липња, изјавио је словенски министар за господарство Здравко Почивалшек.

Такозвани “туристички бонови” дио су новог пакета помоћи словенске владе након завршетка епидемије коронавируса и добит ће их сви пунољетни грађани у износу 200 еура, а дјеца у висини од 50 еура, и моћи ће се искористити од 1. липња, а најкасније до краја године, потврдио је министар и потпредсједник словенске владе, задужен и за туризам, на конференцији за новинаре у Љубљани.

“Туризам је најпогођенији епидемијом и њене ће посљедице осјећати још дуго”, казао је Почивалшек, додавши да је у том погледу та грана господарства специфична у односу на друге, па заслужује посебан облик стимулације и помоћи, додао је, изражавајући наду да ће владин приједлог парламент што прије прихватити како би се ваучери, односно “туристички бонови” што прије могли почети користити.

Технички, бон у нематеријалном облику ће требати искористити одједном у неком од словенских туристичких објеката, њиме се уз предочење особног порезног броја плаћа ноћење или ноћење с доручком за краткотрајни боравак, а држава ће онда у року од осам дана на рачун уплатити новац, преноси Хина.

Рачуна се да ће у тај облик домаће туристичке потрошње уз 345 милијуна из “бонова” које поклања држава грађани на тај начин потрошити додатних 172 милијуна еура.

Тако би се према очекивањима владе могло осигурати око 5 милијуна ноћења у хотелима, камповима и другим облицима туристичког смјештаја и тако премостити раздобље до доласка већег броја страних гостију будући да страни гости, углавном они из Италије, Њемачке и Аустрије, остварују три четвртине ноћења у Словенији у нормалним туристичким годинама.