У Словенији су у посљедња 24 сата на коронавирус изведена 1404 теста и потврђено је 169 нових зараза коронавирусом, а двије заражене особе умрле су, објавила је у понедјељак словенска влада.

Мањи број тестова него обично проведе се у дане викенда, али и даље забрињава раст постотка заражених у тестираној популацији.

Дан раније у Словенији је на 2956 тестова позитиван резултат на коронавирус показало њих 411, што је до сада рекордан број новозаражених у једном дану.

Епидемиолошка ситуација и даље се погоршава, убрзано расте број нових зараза, али су болнице све спремније одговорити на изазов и могу примити више пацијената него раније, казао је на конференцији за новинаре у Љубљани гласноговорник владе за цовид-19 Јелко Кацин.

Захвалио је новинарима и медијима на “коректном” извјештавању о епидемиолошкој ситуацији јер тако учинковито дјелују на негативне написе у друштвеним медијима у којима има и оних који чак негирају постојање вируса и шире дезинформације.

Према задњим подацима министарства здравства, са заразама у задња 24 сата укупан број инфекција од почетка епидемије у Словенији повећао се на 8832, а од тог броја тренутно је активних 3444 случаја. У болницама су 172 заражена, од чега 26 на интензивним одјелима. До сада је од посљедица цовида-19 умрло 169 особа.

Међу новозараженима је и предсједница словенске Лијечничке коморе и некадашња правобранитељица за људска права Зденка Чебашек-Травник. Како је приопћила Лијечничка комора, заражен је и њезин супруг који је вирус вјеројатно добио у ортопедској клиници у Љубљани, гдје је запослен.

Како је јучер изјавила Бојана Беовић, водитељица владиног стручног тима за коронавирус, овај тједан може се очекивати доношење нових мјера за обуздавање епидемије. Словенија по њезиним ријечима неће моћи избјећи ни улазак у тзв. црвену зону због пораста броја нових случајева.

Према плану који је недавно прихватила влада, то ће се догодити онда када број заразе на сто тисућа становника у 14 дана пријеђе 140, а сада је број већ 165, али уз додатан увјет да истодобно у болницама буде више од 250 хоспитализираних дневно, од чега најмање 50 на интензивном лијечењу, што још није случај.

Тада би у Словенији била поновно проглашена епидемија, а за ту фазу предвиђена су три “пакета” нових рестрикција и мјера. У задњем пакету предвиђа се и затварање трговачких центара, онлине настава у школама за све полазнике, па и могућност “затварања” опћинских или регионалних граница.