У Словенији је током посљедња 24 часа потврђено 50 нових случајева заразе коронавирусом и ниједан нови смртни случај, објавила је словеначка влада..

Подаци указују на то да је број заражених на дневном нивоу знатно мањи него протеклих дана.

Претходне недјеље је број новозаражених на дневном нивоу премашивао стотину. У суботу је тако било откривено 111 новозаражених коронавирусом, уз један смртни случај, а у четвртак је забиљежено рекордних 137 случајева заразе.

Број укупно заражених особа од почетка епидемије повећан је на 4.478, од чега је тренутно активно 1.280 случајева, а до сада је од почетка епидемије умрло 142 људи, преноси Хина.

Иако је број нових дневних зараза у садашњем врху другог вала епидемије просјечно двоструко већи него у првом валу, у марту и априлу, влада је одлучна у намјери да се неће затварати друштвени живот, привреду и школски систем, али инсистира на одговорности свакога да се придржава већ донесених рестриктивних мјера и епидемиолошких препорука.

Међу новим препорукама које је влада донијела крајем протекле недјеље је и ношење маски у учионицама и факултетским дворанама, уз изузетак нижих разреда основних школа, затварање локала послије 22.30 часова, те обавеза ношења маски на отвореним јавним површинама, попут пијаца, без обзира на физичку дистанцу.