Словенија се убрзано приближава “зеленој” фази када ће отпасти већина досадашњих протуепидемијских мјера, али ће за судјеловање у неким догађајима и активностима и даље предност имати они који су цијепљени или имају негативан тест на коронавирус, преноси Хина писање словенских медија.

Према процјенама, у Словенији ће потпуно попуштање мјера услиједити почетком липња, када би број дневних зараза са садашњих просјечних 494 требао пасти испод 300. Тада би требале вриједити само основне хигијенске мјере и забране рада барова и дискотека, но за неке дјелатности ће вриједити правило да у њима могу судјеловати само они који се већ цијепљени, који су пребољели ковид-19 или имају свјежи негативни тест на коронавирус.

Правила за нови режим понашања у зеленој фази влада је објавила на својим мрежним страницама, а, како преносе медији, ступају на снагу од понедјељка.

Потврде о испуњавању увјета (ПЦТ – пребољели, цијепљени, тестирани) већ морају имати судионици спортских и културних догађаја које је влада поново допустила због побољшања епидемиолошке ситуације, уз попуну највише половице сједећих мјеста у аудиторију.

Потврде о испуњавању ПЦТ увјета вјеројатно ће, уз билатералне споразуме са сусједним државама, омогућавати и лакше прелажење граница.

Како пишу словенски медији, словенски министар здравства Јанез Поклукар изјавио је ових дана да је оптимист у вези разговора са сусједним државама па и Хрватском како би за улазак без карантене вриједила и потврда о цијепљењу првом дозом цјепива АстраЗенеке, што Словенија већ примјењује при уласку у земљу. Словенија је у првој фази цијепљења највећи дио људи цијепила цјепивом АстраЗенеке, али је у посљедње вријеме све више других цјепива, у којима доминирају мРНА цјепива.

Словенска влада објавила је у петак да је у задња 24 сата у земљи потврђено 597 нових зараза, уз 12,9 посто позитивних налаза, што је бројчано и према удјелу међу тестиранима мање него претходни дан и велик пад у односу на стање прије седам дана.

Број хоспитализираних смањио се на 443 ковид пацијената, док је у земљи по подацима министарства здравства још 8.155 активних случајева заразе, а са нових 6 смртних случајева укупан број преминулих од посљедица ковида-19 повећао се на 4314.

Како је показало ново испитивање отпадних вода у више словенских градова, те лабораторијска испитивања генома, рачуна се да је у Словенији сада с 97,5 посто присутности раширена тзв. британска варијанта коронавируса, док је лани доминантан основни тип готово нестао, а за један потврђени случај индијске варијанте се рачуна да нема изгледа да се јаче прошири.